Veste proastă pentru români, de la 1 ianuarie 2023. Ce se întâmplă cu impozitele pe locuințe

de: Ștefan R. Apostol
05 10. 2022

Mulți români sperau ca promisiunile actualei guvernări să nu se materializeze prea curând. Se pare că nu va fi așa, și avem o veste proastă pentru români, de la 1 ianuarie 2023. Am aflat ce se întâmplă cu impozitele pe locuințe de anul viitor.

Ministerul de Finanțe vrea noi impozite. Veste proastă pentru români, de la 1 ianuarie 2023

Odată cu semnarea PNRR s-a pus problema majorării impozitelor pe locuințe din 2023. Cu alte cuvinte, lucrurile se vor schimba pentru toți românii.

Pe lângă majorarea propriu-zisă a impozitelor, spune Ministerul de Finanțe, se modifică și calcularea noilor impozite pentru locuințe. Acest lucru vine ca efect al asumărilor prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Despre aceste modificări vorbeam încă din mai a.c., ulterior aflând și care sunt noile formule de calcul și plafoanele aferente viitoarelor impozite.

Dar, românii mai sperau ca aceste măsuri să nu intre în vigoare, mai devreme de jumătatea anului viitor. Și acest lucru, se pare că se va schimba, conform informațiilor publicate de cei de la Profit.ro.

Ministerul de Finanțe a elaborat un nou mecanism, bazat pe punctele asumate în PNRR, prin care impozitele ar putea fi majorate chiar cu până la 50%, începând din ianuarie 2023.

Modificările anunțate în iulie de ministrul Adrian Câciu s-au schimbat la 180 de grade, iar noul proiect își propune aceste noi procente de majorare.

Proprietățile HoReCa impozitate din 2023

Pe lângă majorarea plafonului, cu până la 50% referitor la impozitele pe locuințe, bani ce vor ajunge în primării, noul proiect amendat de Ministerul Finanțelor, propune și impozitarea proprietăților deținute de cei din HoReCa, dar și a altor venituri obținute de aceștia, altele decât cele din activitățile practicate.

Conform justificării amendamentelor aduse, baza de impozitare de, cel puțin, 50% va asigura o colectare coerentă la primării. La acest moment insstituțiile calculează cota minimă.

Asta se traduce prin bani puțini colectați, deci bugete mai mici, și un deficit generalizat. Aceste modificări vin la decizia din iulie, prin care impozitarea se stabilea pentru fiecare zonă și în funcție de materialele de construcție folosite.

Amânarea anunțată în aceeași lună iulie se datora lipsei unui sistem informatic actualizat, astfel dând timp primăriilor să-și actualizeze acste sisteme. Se pare că Ministerul de Finanțe nu a mai vrut să aștepte.

Așa că noile reglementări vor intra în funcțiuunie de la 1 ianuarie 2023, la nivel național. Recentele calcule făcute de experții din minister spun că impactul bugetar prin OG 16/2022, este de 2,79 miliarde lei în 2023, de 2,94 miliarde lei în 2024 și de 3 miliarde lei în 2025.