Veste proastă pentru milioane de români cu credite în lei. Anunţul momentului despre indicele ROBOR

de: Ștefan R. Apostol
15 10. 2021

De peste trei ani, ROBOR a devenit un măr al discordiei în societatea românească. Nu există nicio zi în care să nu apară în mass-media informații despre el. Toată lumea vorbește cu îngrijorare despre ROBOR. Se fac tot felul de scenarii mai mult sau mai puțin pesimiste cu privire la evoluția sa. ROBOR se aplică la dobâzile la creditele oferite de bănci.

Mecanismele din spatele ROBOR

Costul creditului în România este  mult mai mare decât orice altă țară din Uniunea Europeană. Deci, costurile de finanțare ale României, chiar și ca țară, sunt excesiv de mari. România plătește cea mai mare rată a dobânzii pentru împrumuturile sale externe de la toate țările Uniunii Europene de câțiva ani.

Înainte de merge mai departe trebuie făcută o clarificare importantă. BNR nu a fost implicat în ROBID-ROBOR ci doar un observator. Asta până când a dat o lege care stabilea o limită mai mare pentru ROBOR. Mai exact, fiecare bancă arată la ce preț cumpără și la ce preț vinde lichiditate pentru fiecare scandență. Fie că este vorba de o zi, o săptămână, 6 luni etc.

ROBID arată prețul la care banca dorește să cumpere lichiditate. ROBOR arată prețul la care banca vrea să ofere lichidități. Tranzacțiile ROBID-ROBOR se fac în jurul valorii de 5 milioane de lei, sumele nefiind foarte mari în raport cu adâncimea pieței. Scopul acestui benchmark este de a oferi o imagine reală a situației pieței interbancare și de a oferi un benchmark pentru prețul lichidității în lei la diferite scadențe.

ROBOR la 3 luni a explodat. Românii vor resimți creșterea în ratele la bancă

Și acum, revenind la ROBOR. BNR a anunțat cotația zilei de 15 octombrie arată la trei luni o valoare a ROBOR de 2.20%. Mergând mai departe, la 6 luni a ajuns la 2.31, iar la 12 luni a ajuns la 2,40. Indicele ROBOR pe trei luni și-a accelerat tendința de creștere, trecând peste nivelul de la începutul anului, când era de 2,01%. Ca urmare a acestei noi creșteri, ratele românilor vor avea de suferit, băncile comerciale ridicând valoarea dobânzilor aferente acestor credite.

A atins o nouă valoare maximă

De fapt, valoarea la ​​trei luni joi este cea mai mare din ultimul an, un nivel similar înregistrându-se la 7 octombrie 2020, conform datelor agregate de la BNR. Rata dobânzii interbancare ROBOR la ​​trei luni a fluctuat în principal în jur de 1,5% în lunile de vară, iar în ultimele zile din august și septembrie, în special în ultima săptămână, a intrat pe o pantă ascendentă.

Începând cu 24 septembrie 2021, când rata pe trei luni a fost cotat la 1,65%,. Ulterior a continuat să crească zilnic, astfel încât creșterea înregistrată între 24 septembrie și 7 octombrie a fost de peste 27%.