Veste proastă pentru elevii din România. Primesc bani mai puțini pe card din cauza grevei profesorilor
Veste proastă pentru elevii din România. În ciuda faptului că mulți sunt solidari cu profesorii și susțin greva declanșată de sindicaliștii din Educație, au de suferit consecințe colaterale. Copiii care iau burse primesc mai puțini bani pe card din cauza manifestațiilor care s-au prelungit. Ce a declarat preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Ariana Dudună.
Veste proastă pentru elevii din România
Guvernul României a anunțat joi, 1 iunie, că a dat curs solicitărilor sindicaliștilor din Educație privind majorarea salariilor profesorilor. Au fost stabilite creșteri salariale de 1.000 de lei brut pe lună pentru personalul didactic și personalul auxiliar și 400 de lei brut pe lună pentru personalul nedidactic.
Ministerul Muncii a transmis că va finaliza legea nouă a salarizării până pe data de 1 septembrie și că Guvernul o va trimite în Parlament pentru a intra în vigoare pe data de 1 ianuarie 2024. Acest lucru nu i-a mulțumit, însă, pe protestatari.
Liderii sindicaliști din Educație s-au declarat nemulțumiți de majorarea salarială propusă de Guvern prin actul normativ, anunțând că greva declanșată pe data de 22 mai va continua. Doar că demersul are consecințe serioase nu doar pentru cadrele didactice, ci și pentru elevii care primesc burse.
Profesorii care fac grevă pierd sume din venitul lunar acordat drept salariu, chiar dacă au obligația de a sta la școală. Victime colaterale sunt și elevii care primesc burse, fiindcă banii sunt calculați în funcție de numărul de zile de școală dintr-o lună. Președintele Asociației Elevilor din Constanța a atras atenția asupra acestei probleme.
Elevii pierd bani din cauza protestelor
Sindicaliștii din Educație au explicat, vineri, că zilele libere plătite din perioada 1-5 iunie, minivacanța de Rusalii, trebuie acordate ca până acum și plătite tuturor angajaților din instituțiile de învățământ. Doar că restul zilelor în care nu se susțin cursuri din cauza protestelor au consecințe asupra elevilor.
Ariana Dudună, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, a explicat că elevii susțin în mod necondiționat profesorii, greva lor fiind una legitimă. Ministerul Educației trebuie să propună scenarii concrete și o serie de eventuale derogări de la calendarele actuale pentru a se asigura că elevii vor putea susține examenele cu mediile încheiate.
Lidera Asociației Elevilor din Constanța a arătat că „aceste probleme cu salariile (neplătite profesorilor – n.r.) îi afectează și pe elevi”. Copiii care primesc burse nu mai beneficiază de aceleași sume ca până în prezent, în circumstanțele în care banii acordați se calculează în funcție de zilele de cursuri dintr-o lună.
„Greva este strict vina Guvernului şi dacă Guvernului îi păsa de copii ar fi făcut mai multe altele, ar fi mărit alocaţiile, ar fi crescut bursele, nu ar fi tăiat transportul elevilor. Este nevoie să fim uniţi în această luptă pentru un sistem de educaţie mai bun”, a mai arătat reprezentanta elevilor, la Prima News.