Veste proastă pentru acești români cu card și cont bancar. Greșeala care îi costă scump

de: Emanuela Pană
30 06. 2020

Până la începutul lunii iunie 2020, instituțiile de credit au primit peste 166.000 de cereri pentru suspendarea ratelor, ceea ce reprezintă aproximativ 8% din numărul total de debitori, potrivit informațiilor publicate de Banca Națională a României (BNR). La ce valoare se ridică sumele amânate la plată? Mai multe detalii, în paragrafele următoare.

Amănarea ratelor scumpește creditele

Reprezentanții Băncii Naționale a României informează că până la începutul acestei luni instituțiile de credit au primit peste 166.000 de cereri pentru suspendarea ratelor. 8 din 10 români au cerut amânarea ratelor pe o perioadă cuprinsă între 6 și 9 luni.

Însă suspendarea acestora nu reprezintă o soluție optimă pentru românii aflați în impas financiar, căci vor avea sume mai mari de achitat.

„Sumele amânate la plată se ridică la peste 1 miliard de lei, iar în 8 din 10 cazuri, românii au cerut suspendarea ratelor pe o perioadă cuprinsă între 6 și cel mult 9 luni“, transmit reprezentanții BNR.

Câți bani va trebuie să plătiți în plus

Potrivit premierului României, un obiectiv urmărit cu mare interes a fost acela de a asigura lichidități pentru companii în această perioadă dificilă, caracterizată de pandemia de COVID-19.

„Un obiectiv pe care l-am următit ca pe un fir roșu. Obiectivul de a asigura lichidități companiilor în această perioadă dificilă. Uitați-vă și comparați cu alte guverne.

De la cea mai generoasă măsură pe care am luat-o în ceea ce privește suspendare plății creditelor, către aproape tot ce înseamnă persoană fizică și persoană juridică. A putut beneficia, sigur, în condițiile unui acord cu banca“, declara Ludovic Orban.

Cu toate că pare grozavă la prima vedere, măsura propusă de oficial nu este decât o amăgire, și asta pentru că suspendarea ratelor la bănci aduce costuri care nu sunt de neglijat.

Spre exemplu, pentru un credit ipotecar standard,  de 250.000 de lei pentru o perioadă de 25 de ani, rata lunară va crește cu aproximativ 167 de lei în acea perioadă de eșalonare a dobânzii din perioada de suspendare. Asta înseamnă că, la finalul împrumutului, veți da băncii în plus aproximativ 10.000 lei, informează antena3.ro.