Veste nouă despre militarii veterani din Dâmbovița. De ce vor locui în containere
Urmează să fie amenajate primele locuințe pentru militarii veterani lângă Mănăstirea Dealu din județul Dâmbovița. Acestea se vor amenaja în curtea viitorului Centru de Recuperare și Refacere pentru Veterani.
Veste nouă pentru veterani
Guvernul a aprobat solicitarea făcută de Asociația Militarilor Veterani și Veterani cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. În acest mod, AMVVD le va asigura veteranilor fără hrană și adăpost, utilități și medici psihologi din cadrul MApN.
Astfel, au început lucrările de amplasare a șase containere. Dintre acestea, patru sunt pentru locuit, iar două sunt pentru dușuri și toalete. În evidențele AMVVD sunt 32 de veterani care nu au un acoperiș deasupra capului în întreaga țară. În viitor, ar putea locui în astfel de locuințe modulare.
„Suntem preocupaţi de starea de bine a veteranilor din teatrele de operaţii, în special de cei cu situaţii dificile, pentru care, căldura unui cămin lipseşte. În acest sens, am demarat şi solicitat sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, semnalând necesarul logistic, care să vină în întâmpinarea nevoilor acestora. Cazarea veteranilor cu situaţii speciale se poate face în containere modulare, până la finalizarea şi punerea în funcţiune a CRRV.
Demersul nostru a fost tratat cu seriozitate şi profesionalism, iar ministrul Apărării Naţionale ne-a oferit susţinerea, astfel că solicitarea noastră a fost soluţionată favorabil în şedinţa de Guvern, de marţi, 4 mai 2021”, a precizat preşedintele AMVVD, Marius Apostol.
Centrul AMVVD de la Mănăstirea Dealu
AMVVD construiește lângă Mănăstirea Dealu, în Târgoviște, un centru de recuperare. Tot aici a fost instruit în tinerețe și regele Mihai I. Acesta este primul centru din România ce are rol recuperarea fizică și psihică a militarilor și veteranilor răniți în misiunile din Irak și Afganistan, Balcanii de Vest, dar și alți membri ai asociației.
„Lucrările premergătoare poziţionării containerelor sunt unele dificile, dar gândul că putem oferi sprijin camarazilor abandonaţi, ne dă putere să continuăm, mai determinaţi, toate lucrările: decopertare, creare suprafaţă din piatră concasată, turnare beton pentru platformă şi alee”, a mai spus Marius Apostol.
Asociația a fost formată în anul 2013. În momentul de față, asociația numără peste 12.000 de membri. În cadrul acesteia sunt polițiști, militari, veterani, veterani cu dizabilități și 2.500 de membri asociați din societatea civilă.
Spitalul construit va cuprinde zeci de apartamente. Aici, militarii vor fi tratați alături de familie. Vor beneficia de spații de tratament, recreere, locuri de joacă pentru copii și multe alte facilități pentru odihnă și tratament. Până acum, 28 de militari au încetat din viață în timpul misiunilor din Afganistan și Irak, iar 180 de militari au fost răniți.