Veste neașteptată despre Noua Casă. Mulți români vor fi surprinși după acest anunț

de: Ionuț Vieru
19 04. 2022

Din ce în ce mai puțini români sunt interesați de programul guvernamental Noua Casă. Două dintre cele mai mari motive sunt inflația și dobânzile, care sunt într-o continuă creștere. Potrivit statisticilor, numărul celor care apelează la acest program s-a înjumătățit.

Mai puțini români apelează la programul Noua Casă

Chiar dacă în ultimii doi ani oamenii au apelat cu încredere și în număr mare la program, acest tip de creditare este extrem de evitat în prezent. Cei care au bani pentru avans preferă împrumuturile ipotecare clasice, deoarece, în unele cazuri, dobânzile sunt fixe.

„Până în acest moment, 1.096 de cereri de garantare au fost aprobate prin programul Noua Casă, comparativ cu anul trecut, în care la 28 de zile de la demararea programului aveam 1.980 de cereri”, a precizat Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare.

Inflația este în creștere, iar mulți români sunt speriați de ratele la bancă. Anul acesta, plafonul programului Noua Casă este de 1,5 miliarde de lei, iar din această sumă s-a folosit doar 15%. De asemenea, mulți nu vor să-și cumpere o casă și de teama războiului din Ucraina.

Președintele Iohannis a promulgat programul guvernamental Noua Casă

Programul facilitează accesul persoanelor fizice la achiziția unei locuințe prin contractarea de credite garantat de la stat. Există câteva noutăți în program, de exemplu, faptul că se diferențiază locuințele în funcție de preț, de categoria lor, procentul maxim de garantare și avansul minim.

La un preț maxim de 70.000 de euro, avansul minim obligatoriu este de 5%, iar procentul maxim de garantare este de 50%. Beneficiarii pot cumpăra cu ajutorul programului locuințe noi, consolidate, vechi și alte categorii.

Pentru locuințele care depășesc suma de 70.000 de euro, până la 140.000 de euro, locuințele noi (inclusiv cele construite prin programele ANL), pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții s-au semnat cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat, avansul minim obligatoriu este de 15%, în timp ce procentul maxim de garantare este de 60%.

Valorile pentru locuințe variază de la 1.230 de euro în Brașov, la 1.835 de euro în Cluj Napoca, în urma unei analize a prețurilor apartamentelor noi pe metru pătrat util în marile orașe. În Capitală, metrul pătrat utile este de 1.424 de euro.

Programul Noua Casă permite achiziționarea unor proprietăți cu valori ce depășesc 70.000 de euro, respectiv 140.000 de euro, însă doar cu condiția achitării diferenței din surse proprii.