Veste mare de la Facultatea de Medicină de la Sibiu. Când va înființa prima specializare de Balneo-Fiziokinetoterapie
Medicul ortoped Radu Fleacă, decanul Facultății de Medicină de la Sibiu, speră ca în 2022 să poată primi studenți la o nouă specializare, cu un program de studiu gândit în așa fel încât să le ofere pregătirea necesară oricărei cerințe de pe piața muncii. Este vorba despre profilul Balneo – Fiziokinetoterapie.
Facultatea de Medicină se pregătește să înființeze o nouă specialitate
Ortopedul Radu Fleacă a fost și medic șef al secției de profil din cel mai mare spital public din județul Sibiu. Acesta este de părere că munca fizioterapeuților este foarte importantă, mai ales în reabilitarea pacienților care au suferit intervenții chirurgicale.
„Pe toţi ne interesează rezultatul final, care are mai multe componente. Prima şi poate şi cea mai importantă, dar nu întotdeauna prima este ce facem noi ca şi chirurgi, după care urmează o perioadă de reabilitare, care, cel puţin în Ortopedie este esenţială. Perioada de reabilitare are două componente importante: medicul de reabilitare şi kinetoterapeutul.
Dintre noi toţi, de care am pomenit până acum, probabil kinetoterapeutul petrece cel mai mult timp cu pacientul în acest proces. (…) Sigur că munca lui este importantă, poate să salveze o operaţie nu foarte bine reuşită din varii motive tehnice sau din condiţii ale pacientului şi un kinetoterapeut poate să ajute pacientul la un rezultat bun sau poate să compromită foarte uşor o operaţie, făcută excelent”, atrage atenţia medicul Radu Fleacă.
Facultățile din România au nevoie de un program unitar de pregătire
O mare parte din fizioterapeuții din țară își doresc ca facultățile din România să aibă un program unitar de pregătire. În acest fel, nu vor mai exista diferențe între ceea ce oferă în prezent facultățile de Sport și cele de Medicină. În prezent, pregătirea specialiștilor în recuperare se face atât la facultățile medicale, cât și cele sportive.
„Suntem singura ţară care avem în Codul Ocupaţiilor din România, fizioterapeuţi şi suntem singura ţară unde mai avem încă cinci subcoduri, nicăieri nu mai există aşa ceva. Ar trebui să existe o curriculă unică. (…) Există kinetoterapie desprinsă din sport şi există kinetoterapie desprinsă din medicină. Ar trebui să fie ceva unitar”, a precizat recent pentru AGERPRES, preşedintele Colegiului Fizioterapeuţilor din judeţele Sibiu şi Mureş, Cristian Năstase.
Peste 2.000 de absolvenți fizioterapeuți termină facultățile de Sport și Medicină din România în fiecare an. Cu toate aceste, doar 10% reușesc să se angajeze în spitalele publice de la noi. Majoritatea nu au posturi pentru această profesie.
Sursă foto: AGERPRES