Veste majoră pentru românii din Pilonul 2 de pensii care au ajuns la vârsta pensionării. Ce se întâmplă cu banii
Veste importantă pentru românii din Pilonul 2 de pensii care ajung la vârsta de pensionare. Potrivit președintelui Asociației Pensiilor Administrate Privat din România, aceștia nu sunt obligați să scoată banii imediat după pensionare.
Românii din Pilonul 2 de pensii nu sunt obligați să scoată banii imediat
Participanții la fondurile de pensii private obligatorii, adică Pilonul 2, ajunși la vârsta de pensionare, pot amâna retragerea banilor acumulați în contul personal de pensie privată, însă doar cu anumite condiții.
Una dintre acestea este dacă, în urma unui episod temporar de volatilitate al pieței financiare, activul net acumulat înregistrează o scădere, explică președintele Asociației Pensiilor Administrate Privat din România (APAPR), Radu Crăciun.
„Un participant la Pilonul 2, în cazul în care a ajuns la vârsta pensionării, poate accesa banii acumulați în contul personal de pensie privată dacă depune o cerere în acest sens la administrator. Dacă nu are nevoie de banii acumulați la Pilonul 2 sau constată că, în urma unui episod de volatilitate a pieței financiare, activul net a înregistrat o scădere, el poate amâna decizia de retragere a banilor, în așteptarea unui moment mai propice, când activul revine pe creștere”, a afirmat Crăciun.
Ce posibilități au cei ajunși la pensie
Conform legislației, participantul are două posibilități, odată ce a ieșit la pensie. Acesta poate retrage toată suma acumulată pe contul de pensie sau poate retrage lunar o sumă de bani în următorii 5 ani, până la epuizarea activului net acumulat.
„Toate plățile lunare sub 2.000 de lei nu sunt impozitate cu impozitul pe venit de 10%. Începând cu 2022, se aplică contribuția de sănătate pentru plățile mai mari de 4.000 de lei. Cu alte cuvinte, dacă se optează pentru plata unică a pensiei Pilon 2 și suma care trebuie plătită depășește 4.000 de lei, atunci se achită și contribuția de sănătate și impozitul pe venit de 10%. Dacă ai o plată o plată eșalonată sub 2.000 de lei, nu plătești niciun impozit. Dacă ai o plată eșalonată cuprinsă între 2.000 lei și 4.000 lei, atunci plătești contribuția la sănătate”, a explicat, în ianuarie 2021, reprezentantul Asociației.
Un cetățean român, care a ajuns la vârsta de pensionare, poate retrage banii acumulați în Pilonul 2 prin depunerea unei cereri la administratorul care îi gestionează contul personal de pensie privată.
După ce cererea va fi dispusă, întreaga sumă de bani va fi transferată într-un cont special, care nu va avea dobândă.
Citește și: Anunț major despre creșterea pensiilor în România. Veste surpriză din partea FMI