Veste importantă pentru bugetarii din România. 3 zile libere în plus din 2023

de: Stan Nicu
28 10. 2022

Veste importantă pentru bugetarii din România, care vor putea beneficia de 3 zile libere în plus din 2023. Toate amănuntele interesante pentru anagajații de la stat, disponibile în rândurile de mai jos ale articolului.

Încă trei zile libere pentru angajați, din 2023. Cine va beneficia de ele

Românii care lucrează la stat ar putea beneficia de încă trei zile libere în anul care urmează. Aceste 3 zile zilbere se vor adăuga celor 12 zile libere legale.

Cele trei zile libere în plus ar putea fi date după ce guvernul s-a arătat dornic să facă punți între sărbătorile de Ziua Unirii Principatelor Române, Ziua Copilului și Adormirea Maicii Domnului.

Care sunt zilele libere

Astfel, în proiectul de hotărâre de guvern se precizează faptul că salariații instituțiilor și autorităților publice se vor stabili și zilele de 23 ianuarie (luni), 2 iunie (vineri) și 14 august 2023 (luni) ca fiind zile libere.

Astfel, angajații de la stat vor avea parte de trei minivacanțe în perioada 21-24 ianuarie, 1-4 iunie, 12-15 august 2023, în plus față de cele pe care le vor putea face în timpul celorlalte sărbători legale.

Zilele libere vor trebui recuperate

Există și o parte proastă. Cele 3 zile libere stabilite de Guvern în afară de cele legale, vor trebui recuperate. Astfel, autoritățile au precizat și care vor fi zilele în care se vor face recuperările.

Zilele pe care le vor munci bugetarii, în locul „punților”, sunt zilele de 28 februarie, 30 iunie și 31 august 2023.

Ce salariați de la stat nu vor beneficia de zilele libere

Există și angați la stat care nu vor beneficia de cele 3 zile libere în plus. Cei care au locuri de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificul activității nu vor beneficia de punțile dintre cele trei sărbători legale.

În plus, de cele 3 zile libere nu se vor bucura nici magistrații și celelalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor care au termen în zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 și nici participanților la aceste procese.

În proiectul de HG se mai stipulează că, în cele trei zile libere amintite, personalul din cadrul unităților Trezoreriei Statului poate desfășura activitate prin normele metodologice în ceea ce privește încheierea exercițiului bugetar al anului 2023, aprobate prin ordin al ministrului de Finanțe.

Guvernul stabilește în fiecare an zilele libere

Începând din anul 2020, așa cum prevede Legea nr. 153/2019, Guvernul trebuie să hotărască în fiecare an, până în data de 15 ianuarie, zilele libere suplimentare de care vor beneficia angajații de la stat în anul respectiv.

Astfel, anul 2023 ar fi primul în care Guvernul își face datoria în termenul prevăzut.

Și salariații de la privat ar putea beneficia de cele 3 zile libere

Nu în ultimul rând, și salariații de la privat ar putea beneficia de cele trei zile libere în plus. Astfel, punțile pot fi acordate salariaților de la privat dacă:

-se decide recuperarea în alte zile de sâmbătă;
-se prelungește programul zilnic de lucru, astfel încât orele ce trebuiau efectuate în cele trei zile să fie recuperate;
-se decide că respectivele zile să nu se recupereze.