Veste genială pentru români. Cum se vor putea opera gratuit de acum încolo, de fapt

de: Anca Lupescu
21 06. 2021

Românii se pot opera gratuit în sistemul sanitar privat, după o Ordonanță de Urgență care aduce mai multe schimbări în sistemul medical din România.

Românii se vor putea opera gratis la spitalele private

Sistemul sanitar din România este pe ultimul loc în Europa. La toate problemele se adaugă și birocrația, se arată într-un raport întocmit de Comisia Europeană în luna noiembrie 2019.

Guvernul României pregătește o Ordonanță de Urgență conform căreia pacienții se pot opera gratuit atât în sistemul medical de stat, cât și în cel privat.

Se arată în OUG prin completarea și modificarea articolului 230 și 249 din Legea nr.95/2006. Românii care vor să se opereze la privat pot plăti pentru acest lucru o sumă foarte mică, sub forma unei asigurări complementare de sănătate.

Românii care aveau nevoie de operații o puteau face gratuit în sistemul sanitar de stat sau contra unor sume fabuloase în spitalele private. Ordonanța de Urgență pregătită de Guvern e pe cale să schimbe acest lucru prin introducerea unei asigurări complementare de sănătate.

Prin aceasta, pacientul poate face orice intervenție medicală la spital de stat sau la unul privat, în funcție de alegerea personală a fiecăruia.

Ordonanța e menită să oprească devalizarea banilor publici. În fiecare an, statul român plătește între 130 și 140 de milioane de euro clinicilor din străinătate pentru afecțiuni care s-ar putea trata și la noi în țară..

Iată ce conține Ordonanța de Urgență:

La articolul 230, alineatele (2^1) și (2^2) se modifică și vor avea următorul cuprins:

”(2^1) În situația în care asigurații optează să beneficieze de unele servicii medicale la furnizorii privați care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate şi ambulatoriu paraclinic de specialitate, respectivii furnizori pot solicita acestor asigurați, pe baza consimțământului prealabil exprimat în scris, o contribuţie personală pentru a acoperi diferenţa dintre tariful practicat de furnizor pentru rezolvarea cazului sau, după caz, tarifele serviciilor medicale acordate şi tarifele corespondente suportate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, astfel cum va fi stabilită această diferență prin Contractul-cadru, potrivit alin. (2^3).

(2^2) Contribuţia personală pentru fiecare categorie de serviciu medical prevăzută la alin. (2^1) este afişată pe pagina de internet și la sediul furnizorilor privaţi de servicii medicale şi se plăteşte de către asiguraţi, în mod direct sau printr-o asigurare încheiată în baza unui contract cu o societate de asigurări.”

”(2) Asigurările voluntare de sănătate de tip complementar suportă coplata și contribuția personală datorate de asigurat, în condiţiile legii.”ART. II.