Veste genială pentru elevii din România. Unde se pot redeschide școlile
România este încremenită din cauza pandemiei generată de noul coronavirus. În afară de economie, educația a fost la fel de lovită de actuala situație, toate orele transferându-se în online. Decizia de închidere a școlilor a venit ca urmare a ratei de incidență mare a noilor infecții. Într-un comunicat recet, Consiliul Naţional al Elevilor a înaintat un demers către Guvern pentru redeschiderea școlilor acolo unde incindența ratei de infectare a scăzut sub două procente.
Consiliul Naţional al Elevilor cere redeschiderea școlilor
Încă de la începutul pandemiei, anul trecut în martie, Guvernul de atunci, condus de Ludovic Orban, decidea închiderea școlilor. Cursurile, atât în preuniversitar, cât și în universitar, treceau în sistem online, lucru care a nemulțumit multă lume.
După o lungă perioadă, deși nepregătiți, în septembrie 2020 se începeau cursurile în sistem clasic, numai că la nici două săptămâni era dată o nouă decizie de trecere în online, datorită incidenței mari de infectări la nivel național.
Conform comunicatului emis de CNE, în acest moment sunt orașe unde incidența ratei de infectări a scăzut sub două procente. Prin demersul Consiliul Naţional al Elevilor se cere descentralizarea deciziilor de redeschidere a școlilor acolo unde acest lucru este posibil, având în vedere incindența scăzută. Vacanța de iarnă va lua sfârșit pe 11 ianuarie, iar reprezentanții CNE doresc revenirea în clase.
“Încă de la suspendarea cursurilor în luna noiembrie, am fost în permanentă legătură cu elevii din întreaga ţară. Majoritatea colegilor noştri ne-au transmis că şcoala online este obositoare, ineficientă şi complet nesustenabilă pe termen lung.
Ţinând cont de faptul că ne apropiem vertiginos de examenele naţionale, de al doilea semestru al acestui an şcolar şi că multe localităţi din ţară se află sub indicele de 3 cazuri/mia de locuitori, solicităm Ministerului Educaţiei să descentralizeze din nou decizia privind redeschiderea unităţilor de învăţământ, în funcţie de rata incidenţei la nivel local, asigurând, în acelaşi timp, materialele sanitare necesare desfăşurării cursurilor în siguranţă”, scrie în comunicatul dat de Consiliul Naţional al Elevilor.
Sistemul de educație online, subiect controversat
Sistemul românesc de educație, și-așa unul șubrezit, a mai primit o lovitură odată cu declanșarea pandemiei. S-au putut vedea, astfel, carențele din sistem, în primul rând cele de organizare și infrastructură.
Prin demersul făcut de Consiliul Naţional al Elevilor se trage un nou semnal de alarmă. Atât în ceea ce privește Educația ca un tot, dar și despre cum se vor derula începând cu 11 ianuarie cursurile în noul semestru școlar.
“Odată cu începerea anului 2021, e important să nu uităm faptul că educaţia se află, la momentul de faţă, într-un moment de cumpănă. Ministerul Educaţiei trebuie să răspundă cu celeritate nevoilor sistemului de învăţământ. Prezenţa la cursuri în format fizic, acolo unde situaţia epidemiologică o permite. Realizarea unui plan de recuperare a materiei pentru elevii care nu au putut să participe la cursurile online, din cauza lipsei unui dispozitiv la internet.
În caz contrar, rezultatele pe termen lung vor fi dezastruoase! Creşterea ratei analfabetismului funcţional ne bate la uşă. Cu educaţia nu e de glumă! Solicităm demararea procesului de dialog cu partenerii sociali. Un dialog pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru reînceperea cursurilor”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, citat în comunicat.