Veste excelentă pentru românii care locuiesc în clădiri cu risc seismic. Anunțul de ultim moment

de: Emanuela Pană
05 05. 2022

Un act normativ care prevede măsuri mai eficiente referitoare la consolidarea seismică a clădirilor a fost adoptat, miercuri, de Guvern. Potrivit anunțului făcut de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, proiectul de lege include și clădirile publice, care vor fi consolidate, la fel ca și celelalte, cu bani de la stat. Mai multe detalii, în rândurile de mai jos.

Clădiri cu risc seismic, consolidate pe banii statului

Clădirile cu risc seismic vor fi consolidate pe banii statului, conform anunțului făcut de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Miercuri, Guvernul României a adoptat un nou proiect legislativ privind un nou program pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic. Dacă nu vor vinde locuințele timp de 25 de ani, proprietarii nu vor fi nevoiți să scoată niciun ban din buzunar.

„România este printre primele țări din Europa și printre primele zece la nivel mondial în ceea ce privește expunerea la cutremur. Avem peste 2.000 de clădiri în București și alte cel puțin 400 în țară care necesită consolidare seismică, acesta fiind motivul pentru care am creat astăzi cadrul legislativ necesar unei măsuri rapide în acest sens“, a declarat ministrul Dezvoltării.

Oficialul a precizat că, pentru a asigura rezultate, programul este unul multianual.

„Consolidarea clădirilor cu risc seismic este un interes public, avem nevoie de rezultate în acest domeniu, iar legislația în vigoare s-a dovedit a fi ineficientă prin faptul că procesele au fost sistate și reluate în fiecare an. Am propus un program multianual pentru a ne asigura că vom avea un progres în acest sens“, a afirmat Cseke Attila.

Citește și: Care sunt cele mai sigure clădiri din București, în caz de cutremur. Ce riscă locuitorii din blocurile noi

Condiția ca proprietarii să nu scoată niciun ban din buzunar

Potrivit ministrului, acest act normatic reprezintă un pas important, având în vedere că doar câteva zeci de clădiri au fost reabilitate în ultimele decenii.

Proiectul face parte dintr-un pachet mai larg de măsuri privind consolidarea de risc seismic, fiind alocată suma de 217 milioane de euro pentru acest tip de consolidări de blocuri de locuinţe şi clădiri publice prin PNRR.

Din cele 217 milioane de euro alocate prin PNRR pot fi reabilitate 350 de imobile.

„Sumele, astăzi, în prezent, sunt accesate în integralitatea lor, ceea ce arată că a fost o măsură foarte bună, binevenită, aşteptată“, a explicat ministrul Dezvoltării.

Acesta a subliniat, totodată, că finanţarea este 100% de la bugetul de stat şi este nerambursabilă.

„În reglementarea care, încă, astăzi, mai este în vigoare, atunci când prin bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării, se consolida de risc seismic un bloc de locuinţe, proprietarii apartamentelor erau obligaţi să restituie statului cota lor parte din investiţia făcută de către statul român prin rate lunare egale până la 25 de ani. Deci, în maxim 25 de ani trebuia restituită întreaga sumă către bugetul de stat“, a mai spus Attila.

„Dacă cineva doreşte, totuşi, să vândă acel apartament căruia i-a crescut valoarea în mod categoric prin această consolidare de risc seismic (…) atunci va trebui să restituie întreaga sumă care-i revine ca şi cotă parte din finanţarea dată de către stat“, a completat el.