Veste de ultimă oră pentru milioane de români care au pensii private. Cum vor încasa banii

Veste de ultimă oră pentru milioane de români care au pensii private. Cum vor încasa banii
Vești pentru românii cu pensii private

Vești de ultimă oră pentru milioane de români. Ce se întâmplă cu categoria oamenilor care au pensii private? Cum urmează să încaseze banii? Iată ultimele detalii din partea autorităților! Ce nu va dispărea din viața acestora?

Vești noi pentru românii care au pensii private

Românii sunt în sfârșit foarte aproape să afle cum se va face plata pensiilor private, atunci când cotizanții vor ajunge la pensii, adică în anul 2035. Ministrul Muncii a spus recent că la nivel oficial se lucrează la un proiect de lege care va reglementa plata pensiilor.

Conform economica.net, s-a aflat care este varianta cu cele mai mari șanse de a ajunge literă de lege. Concret, este vorba despre un proiect mult mai complex și mai acoperitor decât singura încercare de reglementare de până acum, adică legea lansată în dezbatere în timpul Guvernului Cioloș, care propunea doar plata de anuități.

Românii își vor putea alege modalitatea în care li se va plăti pensia privată obligatorie, adică suma integrală, plata eșalonată sau anuități. Singurul proiect de lege lansat până acum în dezbatere publică în timpul Guvernului Cioloș propune plata exclusivă sub forma plății lunare până la deces. Aceasta variantă nu mai este de actualitate, cu toate că este ‘preferată’ de administratorii fondurilor de pensii.

Ce spun specialiștii?

”Primul este sistemul de anuități prin care administratorul de pensii își asumă un așa-zis ‘risc de longevitate’, inclusiv dacă un contribuabil trăiește mult mai mult decât media estimată, și îi va plăti pensia privată pe tot parcursul vieții, chiar dacă suma totală plătită va ajunge să depășească suma acumulată de contribuabil de-a lungul anilor…

A doua posibilitate este reprezentată de un sistem bazat pe plăți la termen, prin care oamenii pot alege pe ce perioadă de timp le poate fi eșalonată suma pe care au acumulat-o în fondul de pensii.

Dacă trăiești mai mult decât perioada de timp stabilită, plățile se opresc, dacă însă trăiești mai puțin, restul sumei rămasă de încasat va fi distribuită moștenitorilor”, a spus Pipernea Andreeea, CEO al NN.

Se ia în considerare stabilirea unui plafon al contului mediu estimat pentru perioada când plățile vor ajunge la vârf. Cotizanții care vor fi la momentul când ies la pensie sub acest plafon vor avea de ales plata integrală, plata eșalonată pe o anumită perioadă de timp și plata de anuități.

De exemplu, cei care au atins nivelul de 5.000 de euro fără să îl depășească vor putea să încaseze integreal sau eșalonat, pe 5-10 ani. Asta ar putea însemna până la 500-1000 de euro pe an sau până la 80-90 de euro pe lună.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI