08 feb. 2023 | 17:06

Veste de ultimă oră despre voucherele educaționale. Când ajung banii către elevi

Social
Veste de ultimă oră despre voucherele educaționale. Când ajung banii către elevi
A crescut numărul beneficiarilor în 2023

Anul trecut, conform unui raport al Ministerului Fondurilor Europene, peste 245.018 de copii beneficiau de voucherele educaționale, iar sumele alocate acestui proiect sociale erau de aproximativ 122,5 milioane lei. Conform Ministrului Boloș, și în 2023 copii vor beneficia de aceleași vouchere educaționale în valoare de 500 de lei, dar se pare că demersul va fi amânat, conform declarațiilor aceluiași ministru. Din păcate este o veste de ultimă oră despre voucherele educaționale proastă, mai ales pentru părinții care-și puneau baza în acest ajutor, dar ministrul a explicat de ce și când ajung banii către elevi.

Nu ajung la elevi voucherele educaționale în februarie

Anul trecut proiectul social de acordare a sumelor de 500 de lei, sub forma de vouchere educaționale, începea la data de 21 aprilie 2022, suma totală venită din fonduri europene ridicându-se așa cum precizam, la aproximativ 122,5 milioane lei.

Ca și anul trecut, în 2023 se aștepta ca cel târziu în aecastă lună, MIPE să înceapă emiterea de vouchere, menite în ai ajuta pe elevi să-și achiziționeze rechizite și îmbrăcăminte cu ajutorul cardurilor deja emise din 2022.

Numai că, Marcel Boloș aduce o veste de ultimă oră despre voucherele educaționale, explicând că elevii nu vor primi sumele de 500 de lei în această lună:

„Din păcate, durează un pic până când vom putea să le virăm banii. (…) Eu încerc și ne străduim ca să le putem asigura (tichetele educaționale – n.red) undeva în martie-aprilie.

Oricum, mecanismul acesta nu poate să funcționeze așa, să ajungem să dăm banii în timpul anului școlar pentru voucherele educaționale, trebuie să le dăm înainte de începutul anului școlar.

Acum, în februarie-martie, o să publicăm noul mecanism și să încercăm să fim mult mai proactivi.”, a fost anunțul făcut de ministrul Boloș.

Vezi și: Vouchere de 25.000 de lei de la stat. Proiectul care ar putea schimba viaţa multor români

A crescut numărul beneficiarilor în 2023

Unul din motivele acestei întârzieri, conform celor menționate de Marcel Boloș, este creșterea numărului de beneficiari, de la 245.018 de copii, câți erau în 2022, la 405.000 de copii în anul școlar 2022-2023, și din acest motiv contractul cadru semnat pentru emiterea de carduri a trebuit refăcut:

„A trebuit să punem la punct partea de buget și să putem derula procedurile pe care le avem de implementat. Nu văd acum decât această alternativă. Undeva în martie-aprilie, o să putem plăti efectiv, pentru că derulăm procedura de achiziție publică. Va mai dura puțin.

Din păcate, vechiul contract a fost încheiat pe un număr limitat de achiziție publică, cu peste 50.000 de carduri noi am depășit. Eu nu am inventat acest mecanism și nici nu l-am girat, decât l-am implementat”, a declarat Marcel Boloş pentru edupedu.ro.

Încă de la începutul acestui an școlar, spune Ministerul Finanțelor, peste 160.000 de elevi au primit banii doar anul trecut, în perioada septembrie-noiembrie. Aceleași date mai arată că în decembrie 2022 au fost virate sumele pe cardurile a 190.000 de elevi.

Marcel Boloș spune că din acest total au rămas fără voucherele educaționele de 500 de lei un număr de 55.000 de elevi. Aceștia urmează să primească banii în martie-aprilie, potrivit ministrului Marcel Boloș.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona albastră” din Costa Rica, iar viața ei s-a schimbat complet
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Noi scumpiri la pompă. Prețul benzinei a crescut
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Capital.ro
Ea este femeia de 60 de ani, care a câștigat Miss Universe Buenos Aires. A spulberat toate stereotipurile şi a cucerit inimile tuturor
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Se dau BANII de PENSII! Cea mai bună veste înainte de PAȘTE
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro