Veste de ultimă oră despre starea lui Boris Johnson. Ce se întâmplă cu premierul britanic

de: Ștefan R. Apostol
12 04. 2020

Boris Johnson a părăsit spitalul după lupta cu infecția  coronavirus. A fost un pas important înainte de redresare, într-o țară a cărei conducere politică a fost mai lovită de contagiune decât cea a oricărei alte națiuni occidentale.

Veste de ultimă oră despre starea lui Boris Johnson

Primul ministru Boris Johnson din Marea Britanie a fost externat duminică din spital și a făcut un pas major înainte în recuperarea sa de la coronavirus și o ușurare binevenită pentru o națiune a cărei conducere politică a fost mai lovită de contagiune decât orice altă țară occidentală. Johnson, care a petrecut trei nopți în terapie intensivă la Spitalul St. Johnson Thomas din Londra, va sta o perioadă la Checkers, casa de țară a primului ministru, a declarat guvernul într-un comunicat, dar va putea în curând să ia decizii majore, inclusiv când să ușureze blocarea țării. Anterior, după ce a fost eliberat din terapie intensivă, Boris Johnson a spus personalului spitalului: „Le datorez viața mea”.

„La sfatul echipei sale medicale, P.M. nu se va întoarce imediat la muncă. El dorește să mulțumească tuturor celor de la St. Thomas „pentru îngrijirea strălucită pe care a primit-o.”, se arată în declarație.

Ce se întâmplă cu premierul britanic

Secretarul de externe al Marii Britanii, Dominic Raab, fusese deputat de dl. Johnson să-și îndeplinească îndatoririle în timpul bolii sale și rolul pe care este probabil să-l joace ceva mai mult. Lipsa unui plan de succesiune formală în țară a ridicat întrebări despre cine va prelua funcția în cazul în care premierul va muri sau dacă va fi incapacitat pentru o perioadă prelungită. Acum, acele temeri au încetinit, deși poate fi încă câteva săptămâni înainte ca dl. Johnson reia în centrul politicii britanice.

Recuperarea completă dintr-un caz grav al virusului este îndelungată și dificilă, spun specialiștii medicali, iar familia lui Johnson a avertizat că nu ar trebui să se întoarcă la muncă prea curând.
Marea Britanie este încă într-o fază disperată a luptei sale cu pandemia. Duminica a înregistrat peste 10.000 de cazuri, iar experții au avertizat că vârful focarului era încă să vină. Spitalele care suferă de o insuficiență acută de echipament de protecție, au făcut față creșterii numărului pacienților.

Veste de ultimă oră despre starea lui Boris Johnson. Ce se întâmplă cu premierul britanic

Marea Britanie se luptă, de asemenea, să-și intensifice testarea după o pornire lentă, pe fondul dezbaterilor interne cu privire la modul de a încerca agresiv să combată răspândirea virusului. Are un obiectiv ambițios de testare a 100.000 de persoane pe zi până la sfârșitul lunii aprilie. Dl. Domnul Raab a spus că guvernul nu va ridica blocarea luni. Ca și în alte țări, oficialii britanici sunt angajați într-o dezbatere îngrijorătoare privind redeschiderea economiei, riscând noi focare sau lăsând-o închisă și cauzând pagube de durată.

În timp ce BorisJohnson nu va participa la aceste întâlniri, el va juca un rol influent în această decizie. Premierul a declarat, pe 27 martie, că a testat pozitiv virusul, dar a continuat să funcționeze, participând la întâlniri zilnice despre pandemie prin video în timp ce se afla în apartamentul său de lângă 10 Downing Street. Oficialii au declarat inițial că se așteptau ca acesta să iasă din izolare după o săptămână.

Johnson a continuat să sufere de tuse și temperatură ridicată, iar starea lui s-a agravat până în seara zilei de 5 aprilie, când a fost mutat la St. Thomas. Spitalizarea sa a fost anunțată la aproximativ o oră după o adresă rară către națiune a reginei Elisabeta a II-a. Apoi, pe 6 aprilie, premierul a fost mutat în unitatea de terapie intensivă și i s-au administrat tratamente cu oxigen. Deteriorarea sa bruscă i-a alarmat pe colegii și membrii familiei sale și existau semne că starea lui era mult mai periculoasă decât rapoartele indicate.