Veste de ultimă oră despre pensiile anticipate. Ce se întâmplă și cu pensiile speciale
Programul Național de Redresare și Reziliență le dă multă bătaie de cap guvernanților. Puși sub presiune Florin Cîțu și miniștrii săi sunt nevoiți să facă unele reforme imediat. Printre acestea se numără și reforma din sistemul de pensii. Un punct important în această reformă o consitutie pensiile anticipate și eliminarea acestora. La fel este și în cazul pensiilor speciale.
Comisia Europeană impune reforma în sistemul de pensii românesc
O condiție importantă poentru primirea celor 16 miliarde de euro de la Comisia Europeană este și reforma din sistemul de pensii. Conform punctelor din Programul Național de Redresare și Reziliență, actuala guvernare este obligată să facă aceste reforme.
În discuțiile avute la Burxelles, Florin Cîțu a anunțat că această nouă reformă este un criteriu important pentru acordarea împrumutului. Cu toate astea, Raluca Turcan, vorbind despre pensiile anticipate, conform noii reforme, declara că nu vor fi eliminate.
Ministrul spuea că nu se pune problema eliminării, ci doar a olbigativității inspectoratelor de a verifica angajatorii care fac asemenea solicitări.
”Sunt trei factori care marchează decizia legată de vârsta de pensionare. Este vorba de speranța de viață la naștere, calitatea vieții active și speranța de viață la momentul pensionării. România, din nefericire, este sub media europeană la toți acești trei indicatori. Cred că este momentul ca în România să ajungem pe de o parte să stimulăm menținerea, în viața activă a oamenilor.
Acest calendar de egalizare a vârstei de pensionare între bărbați și femei, 63, 65 de ani îl avem deja asumat în legislația în vigoare. În același timp să încercăm să mai facem un pic de curățenie în privința pensionărilor anticipate.”, a declarat Raluca Turcan la Antena 3.
Pensiile anticipate și cele speciale vor fi eliminate
În contrapunct cu cele declarate de Raluca Turcan, Cristian Ghinea, Ministrul Fondurilor Europene, declară că pensiile antipcipate sunt pe lista eliminărilor prin reforma din sistemul de pensii. Cristian Ghinea a făcut aceste precizări astăzi, într-o conferință de presă.
”Va fi modificarea procedurii, ca să zic aşa. Procedura va presupune să ai stagiu complet plus 8 ani. Aunci poţi să ieşi anticipat. Se va modifica şi stagiul complet. Ideea ar fi să faci mai greu accesa această opţiune de a ieşi anticipat la pensie, fără a o elimina complet.”, a explicat Ghinea.
De cealaltă parte, același Cristina Ghinea a vorbit și despre pensiile speciale, despre care consideră că ar trebui aduse în linie cu contributivitatea.
”Nu putem noi ca Guvern să ne angajăm la ceva ce încalcă o decizie a CCR. Eu nu o să recomand niciodată să fie numit cineva la CCR. Mai ales dacă menţine această opinie aberantă că nu se poate umbla la pensiile speciale.
Dacă CCR este un obstacol în reformarea pensiilor speciale, atunci trebuie să numim în viitor alţi oameni la CCR care să schimbe această opinie. Este foarte simplu.”, a spus ministrul Fondurilor Europene, conform Mediafax.ro.