Veste de ultimă oră despre covid-19. Răsturnare de situație în ultimul studiu: cine este mai afectat
Recenta epidemie de infecții și pandemia covid-19 reprezintă una dintre cele mai grave amenințări la adresa sănătății umane din mai bine de un secol. Noi studii sugerează că boala este mai gravă la o anumită categorie de pacienți. Datele au fost publicate recent, după mai multe studii aprofundate.
Bărbații mai afectați de covid-19 decât femeile
După mai bine de doi ani de la declanșarea pandemiei covid-19, cercetătorii încă mai au necunoscute în ceea ce privește acest virus. În toți acești doi ani s-au efectuat un număr impresionant de studii pe marginea SARS-COV2 și a efectelor sale asupra pacienților infectați. Un astfel de studiu, relativ recent, a scos la iveală noi informații cu privire la infectările cu covid-19. Datele emergente din Statele Unite și din alte părți sugerează că boala este mai gravă la bărbați.
„Cunoștințele dobândite și lecțiile învățate în urma studiilor privind interacțiunile biologice și legăturile moleculare care pot explica motivele pentru gravitatea mai mare a bolii la bărbați și, în special, în grupul de vârstă cu risc de cancer de prostată, vor conduce la o mai bună gestionare a COVID-19 la pacienții cu cancer de prostată.”, spun specialiștii.
Conform studiului publicat în „Nature”, virusul SARS-CoV-2, care este responsabil pentru covid-19, se leagă de receptorii ACE din plămâni, provocând leziuni alveolare și reprezentând faza centrală a progresiei bolii. Datele emergente sugerează că bărbații par să prezinte un risc mai mare de infectare și mortalitate din cauza covid-19 cu SARS-CoV-2 decât femeile.
Această disparitate bazată pe sex este observată în ceea ce privește incidența și spitalizarea, precum și mortalitatea cauzată de covid-19. A fost raportată pentru prima dată în China, unde rata de mortalitate în rândul bărbaților a fost de 2,8% față de 1,7% la femei. Ulterior, această disparitate bazată pe sex a fost raportată în Franța, Germania, Iran, Italia, Coreea de Sud, Regatul Unit și SUA.
61 de studii au raportat o incidență mai mare la bărbați
O meta-analiză recentă, care a inclus 59.254 de pacienți din 61 de studii, a raportat o incidență mai mare, precum și o mortalitate mai mare din cauza covid-19 la bărbați în comparație cu femeile. Datele epidemiologice italiene sugerează un raport bărbat:femeie de 3:1 pentru infecția cu CoV-2 în cazul SARS.
Datele dintr-o serie de cazuri de pacienți covid-19 din China indică faptul că riscul de deces este de 2,4 ori mai mare la bărbați decât la femei. La data de 14 iunie 2020, mortalitatea pe sexe în statul New York a fost raportată la 42% pentru femei față de 58% pentru bărbați.
Într-o serie de cazuri de pacienți cu COVID-19 spitalizați în New York, 60,3% dintre pacienții internați au fost bărbați, 66,5% dintre pacienții internați care au necesitat internarea la terapie intensivă au fost bărbați. Ratele de mortalitate au fost în mod constant mai mari pentru bărbați în toate grupele de vârstă mai mari de 20 de ani. Datele emergente din mai multe țări indică o incidență și o mortalitate mai mare a covid-19 la bărbați.