Veste de ultim moment pentru sute de mii de elevi. Cine va beneficia de sute de lei în plus

Veste de ultim moment pentru sute de mii de elevi. Cine va beneficia de sute de lei în plus
Guvernul este obligat de o lege aprobată în iunie 2021 de Klaus Iohannis, să mai scoată și alți bani din buget.

Veste de ultim moment pentru sute de mii de elevi! În urmă cu mai puțin de o lună, Guvernul aproba o serie de măsuri fiscale. Măsurile sunt menite să adugă bani la bugetul de stat. Cu alte cuvinte, statul stă extrem de prost cu banii, iar suprataxările aprobate asta își propune. O gaură majoră, anunțată de analiști, erau cheltuielile cu tichtele sociale, indiferent de forma lor. Dar, cu toate astea, guvernul anunță noi ajutoare sociale pentru o parte a societății. Am putea spune că este o veste de ultim moment pentru sute de mii de elevi. Cât despre cine va beneficia de sute de lei în plus, oficialii din guvern au făcut și precizările de rigoare, având în vedere că legea a fost promulgată anul trecut de Klaus Iohannis.

Fără bani la buget, Guvernul va da noi tichete sociale din 2023. Veste de ultim moment pentru sute de mii de elevi

Actuala criză economică și rata mare a inflației a dus la o destabilizare a bugetului centralizat din economia românească. Ministerul de Finanțe reușea cu succes să ipună un nou pachet de măsuri fiscale care să atragă și mai mulți bani la bugetul de stat. Suprataxarea unor servicii, inclusiv a contractelor de muncă part-time, decalra Adrian Câciu, ar trebui să suplimenteze gaura bugetară. Dar, deși analiștii reclamau o nouă situație de criză, guvernul condus de Nicolae Ciucă mergea mai departe cu acest proiect de lege.

O cauză a diminuării lichidităților bugetare o constituie cheltuielile cu salariile, pensiile, și în cele din urmă, ajutoarele sociale acordate în acest an. Pe de-o parte, aceste ajutoare au venit în întâmpinarea noilor explozii de prețuri. Mai ales pentru cei cu pensii și venituri mici. Dar previziunile incipiente nu au prevăzut și volumul mare de cheltuieli rezultate din aceste ajutoare.

Dar, pe lângă acest efort financiar mare, guvernul este obligat de o lege aprobată în iunie 2021 de Klaus Iohannis, să mai scoată și alți bani din buget. Banii sunt prevăzuți prin legea de anul trecut pentru sute de mii de elevi. Decizia era luată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 133/2020.

Cine va beneficia de sute de lei în plus?

Banii vor intra în buzunarele acestora de anul viitor. Este vorba de elevii din mediile defavorizate din toate sistemele de educație, primar, gimnazial și liceal, care vor primi de la stat 500 de lei pentru achiția de rechizite.

Pentru anul școlar 2021-2022, spun Inspectoratele județene și ISMB, au fost deja virați în aprilie. Conform declarațiilor, „Urmează ca Inspectoratele școlare să primească informații referitoare la normele de aplicare pentru 2022-2023.”

Procesul de acordare al acestor ajutoare sociale de 500 de lei, se va face pe baza unor documente depuse de elevii care intră în această categorie, mai spun inspectoratele. Este vorba de o cerere care să ateste situația de facto a elevului. Cererea va fi depusă, fie la primării, fie la secretariatele unităților de învățământ.

Într-un comunicat dat de Federația Națională a Părinților se mai specifică și cum va decurge acest proces pentru preșcolari, dar și pentru cei din ciclul primar și ciclul gimnazial:

„Pentru preșcolari, cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar trebuie depuse la primărie. Documentele se întocmesc de reprezentantul familiei

Ulterior, se înregistrează, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor. Depunerea se va face la primăria comunei sau orașului / sectorului din București unde locuiește familia.

Pentru elevi (ciclul primar și ciclul gimnazial), cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei. Ulterior, se depun, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul. Termenul este de 5 zile de la data începerii anului școlar, adică până pe 10 septembrie 2022.”, se arată în comunicat.

Conform cadrului legislativ, se vor putea cumpăra doar lucruri necesare pentru școală, după cum urmează:

  • articole de papetărie,
  • caiete,
  • stilouri,
  • articole pentru pictură,
  • ghiozdane,
  • alte articole necesare,
  • articole de vestimentație.

Același cadru legal specifică și obligația Inspectoratelor județene și a ISMB să comunice Ministerului Educației lista beneficiarilor pentru anul școlar 2022-2023 până la data de 23 septembrie 2022.

Pentru un BestRucsac personalizat cu eroul preferat al copilului tău, pe bestmag.ro foloseste codul „playtech” și beneficiezi de o reducere de 5% la orice model de rucsac sau troller.