Veste de la Parlament pentru impozite: ce angajați nu vor mai plăti taxe timp de 10 ani

de: Ciprian Ioana
24 04. 2019

Parlamentarii vor ca, timp de 10 ani, mai multe categorii profesionale să fie scutite de plata impozitului pe veniturile din salarii. Prevederea apare într-un proiect care modifică o ordonanță de urgență a Guvernului, emisă anul acesta.

OUG 19 se află, în această perioadă, în comisiile de specialitate din Parlament, iar aleșii au introdus mai multe amendamente. Ei vor ca angajații din anumite domenii să fie scutiți de plata impozitului pe venitul din salarii timp de 10 ani.

Sunt vizați angajații firmelor de curățenie, precum măturatul străzilor și îndepărtarea zăpezii de pe trotuare, dar și pentru angajații care lucrează la firme de deratizare și dezinfecție. De asemenea, de această prevedere vor beneficia și salariații care efectuează activități de extracție a diverselor minerale si materiale, precum azbest, roci asfaltice si bitum solid natural, ca și pietre prețioase, potrivit Profit.ro.

Există, însă, unele condiții: toți acești angajați trebuie să fie plătiți cu un salariu minim brut de cel puțin 3.000 de lei lunar.

De ce vrea Parlamentul impozit zero pe venitul din salarii

Ideea parlamentarilor e similară cu ceea ce a decis Guvernul în cazul angajaților din construcții. Pentru a stimula acest domeniu, Executivul a decis ca timp de 10 ani, până în 2028, lucrătorii din construcții sunt scutiți de plata impozitului pe venitul salarial.

De asemenea, contribuția la sistemul de pensii e redusă cu 3,75% și sunt scutiți de contribuția la sănătate. În tot acest timp, ei nu vor fi în niciun fel afectați, fiind asigurați la sistemul public de sănătate, chiar dacă nu cotizează.

Aceeași idee e împrumutată acum și de parlamentar în cazul salariaților care lucrează la firme de curățenie sau deratizare.

O prevedere similară au încercat să introducă senatorii PSD, cu susținerea celor de la ALDE, și în cazul angajaților firmelor de deszăpezire. Coaliția propunerea scutirea de impozit pe venitul salarial și pentru angajații care ”desfășoară activități de deszăpezire și întreținere a drumurilor pe timp de iarnă”.

Articolul fusese introdus la dezbaterile privind modificarea Ordonanței 114. Numai că acel amendament nu a trecut de Parlament.

În cazul modificărilor aduse Ordonanței 19/2019, privind angajații firmelor de curățenie, plenul Senatului trebuie să se pronunțe în cazul acestora. Mai apoi, ordonanța merge și în Camera Deputaților unde, de asemenea, poate suferi modificări.