Veste cruntă pentru românii cu credite la bancă. Cât vor crește ratele

de: Ștefan R. Apostol
06 04. 2022

Astăzi, 6 aprilie, Banca Națională a României a publicat noile cotații valutare, dar și cele legate de ROBOR și ROBID. Conform noilor infromați, astăzi s-au înregistrat cele mai mali valori din ultimii ani. Efectele acestor majorări se vor resimții la dobâzile interbancare și, de asemenea, la creditele de consum oferite de băncile comerciale clienților din România.

Valori record la ROBOR în aprilie 2022

Astăzi, 6 aprilie 2022, BNR a publicat noile valori ROBOR pentru o lună, pentru trei luni, șase, respectiv 12 luni. Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a crescut față de ziua anterioară, după cum urmează:

  • Indicele ROBOR la o lună: 4.57
  • Indicele ROBOR la trei luni: 4.68
  • Indicele ROBOR la șase luni: 4.78
  • Indicele ROBOR la douăsprezece luni: 4.83

 

După cum arată și noile date publicate astăzi de BNR, ROBOR  indicele care calculează costul creditelor în lei la 3 luni, a crescut la 4.68% pe an, potrivit Băncii Naționale a României.

ROBOR a crescut la începutul lunii martie  la 4,25%, iar la finalul lunii, pe 31 martie era de 4.50%. La începutul anului 2021, indicele ROBOR se situa la 1,98% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 4.78%, de la 4.68% pe an, cât era pe 31 martie în urmă cu o ședință, iar ROBOR la 12 luni a crescut la 4.83% pe an, de la 4.73% cât a fost ieri, la ultima informare a BNR.

De cealaltă parte, tot astăzi, ROBID la trei luni a crescut 4.38%, față de 4.32%, cât a fost cu o zi în urmă.

ROBID la șase luni luni a crescut 4.43%, față de 4.35%, cât a fost cu o zi în urmă, iar cel la 12 luni a crescut la 4.48%, față de 4.38%, cât era ieri, la ultima informare a BNR.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor a fost cotat la 1,86%, față de 1.17% cât era ICCR la începutul acestui an.

Efectele crizei din Ucraina pe piețele financiare, inclusiv în România

Noile valori vin în contextul actual, al crizei din Ucraina, dar și pe fondul unei instabilități și a unei crize economice accentuate. BNR, a anunțat și majorarea procentului la dobânda-cheie, care a urcat la 3%, iar conform unor analize valoarea ROBOR ar putea ajunge la cel puțin 6%, doar la procentul pentru 3 luni.

Acest lucru ar pune și mai mare presiune pe creditele deja existente în piață. La un simplu calcul, am constata, în aceste condiții, că un român va plăti cel puțin 700 de lei dobândă, la un credit minim de  250.000 de lei. În unele cazuri, spun specialiștii, dobânda a resimțit o creștere cu cel puțin 100 de lei, la începutul lunii aprilie.

Încă de la începutul anului a încercat să mențină la valori scăzute, atât ratele ROBOR, ROBID și ICCR, dar și cotațiile valutare din piața românească, numai că premisa crizei a determinat creșterile galopante din ultimele două luni, cel puțin la valorile anunțate inițial de BNR.