Veste bună pentru românii care au mai mult de doi copii. Suma de bani pe care o vor primi lunar de la stat poate depăși 5.000 de lei

de: Rosu Ioana
24 10. 2023

Vești bune pentru familiile care au mai mult de doi copii în întreținere! Potrivit unui proiect inițiat de un deputat PNL, care are ca scop combaterea declinului demografic, sute de mii de români vor putea primi o indemnizație lunară ce poate depăși suma de 5.000 de lei. Care sunt singurele condiții de îndeplinit?

Măsura adoptată tacit de prima Cameră din Parlament

Un proiect de lege menit să stimuleze creșterea ratei natalității în România ar putea aduce beneficii semnificative pentru milioane de români.
Acest proiect propune acordarea unei indemnizații lunare, care ar echivala cu cel puțin un salariu minim pe economie, familiilor care au în întreținere trei sau mai mulți copii cu vârsta de până la 18 ani.

Sumele propuse pot depăși 5.000 de lei, reprezentând un sprijin semnificativ pentru aceste familii. Inițiativa a trecut deja tacit de Senat și a fost adoptată tacit de prima Cameră din Parlament, deschizând calea pentru implementarea acestei măsuri menite să ajute familiile numeroase din România.

Cum se va acorda indemnizația

Această propunere ar putea avea un impact major asupra familiilor cu trei sau mai mulți copii, oferindu-le un sprijin financiar consistent lunar. De asemenea, indemnizația ar fi neimpozabilă și nesupusă executării silite, cu excepția cazurilor în care ar fi acordată în mod necuvenit.

Prin această inițiativă, autoritățile române își propun să încurajeze creșterea natalității și să ofere un ajutor financiar substanțial părinților care se confruntă cu cheltuieli considerabile pentru întreținerea mai multor copii.

Sumele propuse ar fi acordate familiilor în funcție de numărul de copii pe care acestea îi au. Astfel, familiile care îndeplinesc criteriile legate de numărul de copii ar putea primi următoarele stimulente financiare:

• Echivalentul unui salariu minim pe economie pentru familiile cu trei copii.

• 1,5 salarii minime nete pentru familiile cu patru copii.

• Două salarii minime nete pentru familiile cu cinci copii.

• 2,5 salarii minime nete pentru familiile cu șase sau mai mulți copii.

Indemnizația nu este condiționată de salariile părinților

Un alt aspect important este acela potrivit căruia, nu există o sumă minima sau maximă impusă, pe care părinții ar trebui să o câștige pentru a putea dispune de această indemnizație. Însă, este nevoie ca beneficiarii să realizeze venituri impozabile din salarii sau pensii.

Propunerea de lege include și o dispoziție specifică pentru mamele aflate în concediu de creștere a copilului. Acestea ar trebui să fi realizat venituri impozabile în cel puțin 12 din ultimele 24 de luni de dinaintea nașterii sau adopției copilului pentru a fi eligibile pentru stimulente financiare.

Potrivit sursei avocatnet.ro, pentru a se califica pentru aceste stimulente, părinții sau întreținătorii mai trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

1. Să fie cetățeni români, cu domiciliul în România.

2. Copiii aflați în îngrijirea acestora să fie înscriși într-o unitate de învățământ după vârsta de trei ani.

Cu toate acestea, este important de subliniat că, momentan, prevederile proiectului de lege nu sunt în vigoare. Propunerea trebuie să treacă de procesul legislativ, să fie aprobată de Camera Deputaților și să fie publicată în Monitorul Oficial pentru a deveni lege și a intra în aplicare.