Veste bună pentru România. Două exemplare de urs brun, aduse în Lunca Prutului din Botoşani. Cu toate acestea, localnicii sunt speriați
Ursul brun se răspândește repede pe teritoriul României. Deja au fost înregistrate două exemplare în Lunca Prutului, județul Botoșani, cu toate că este un habitat neobișnuit pentru specia de carnivore mari. Apariția urșilor în zonă a băgat în sperieți sătenii.
Urși aduși în Lunca Prutului din Botoșani
Ursul brun este o specie de carnivor mare și des întâlnit, mai ales în zonele montane din țară. Cu toate acestea, asemenea animale au fost surprinse în județul Botoșani, acum două săptămâni. Ursul brun și-a făcut apariția și în Lunca Prutului.
Două exemplare de urs brun au fost zărite și identificate pe raza comunelor Havârna și Hudești din județul Botoșani. Cele două zone sunt situate la granița cu Ucraina și au păduri întinse și dese. De asemenea, se bănuiește că ar fi identificat și un al treilea exemplar, în satul Teioasa, tot în județul Botoșani.
”Am auzit că au văzut oamenii urs pe aici. Alerga pe un câmp către pădure. Păi noi avem animale la păşune. Stânile nu sunt pregătite să păzească animalele de urs. Prăpăd face din munca noastră”, spune Ionel Toma din zona Hudeşti.
Urși veniți din Ucraina
Cei mai îngrijorați sunt localnicii de pe malurile Prutului. Majoritatea au oi și vaci pe care le scot la păscut pe marginea pădurii. Până acum nu aveau nicio grijă. In județul Botoșani, cel mai mare animal carnivor înregistrat a fost pisica sălbatică. Primarul din localitate este și el îngrijorat de apariția urșilor în sat.
”Oamenii de aici nu sunt obişnuiţi cu aşa ceva”, spune Viorel Atomei, primarul din Hudeşti.
Mulți săteni se aventurează des în pădure pentru a culege ciuperci sau leurdă, în funcție de sezon. Alții adună lemne. Acum că au aflat de apariția ursului sunt mai reținuți, ceea ce este de înțeles.
”Sigur îşi face sălaş prin pădurile astea vechi. Oamenii merg să culeagă una-alta, fără frică că nu le făcea nimeni rău. Acum se schimbă lucrurile. Dacă dau de urs, nu ştiu ce să facă”, spune un alt sătean.
Reprezentanții Gărzii de Mediu și ai Agenției pentru Protecția Mediului au anunțat autoritățile la nivel național de prezența ursului în nordul județului. Cel mai probabil, urșii au venit din Ucraina, prin pădurile care acoperă cele două părți ale graniței.
Mai mult de atât, au fost anunțați vânătorii și pădurarii. În trecut, ursul brun era răspândit pe teritoriul României în zonele cu pădure. Arealul ursului s-a redus considerabil din cauza vânătorii excesive și a defrișărilor.