Veste bună pentru români. Cât vor sta acasă bugetarii de Crăciun și de Revelion. Când cad aceste zile
Anul acesta multe dintre sărbătorile libere legale au picat în weekend, așa cum se va întâmpla și cu Sfântul Andrei dar și cu Ziua Națională a României, însă Crăciunul și Revelionul vor pica în timpul săptămânii. Iar asta înseamnă că bugetarii vor avea la dispoziție, în total patru zile libere.
De Crăciun, bugetarii vor avea liber miercuri și joi, adică pe 25 și 26 decembrie. Vineri, 27 decembrie, bugetarii vor trebui să se întoarcă la lucru. Iar de Anul Nou, bugetarii au liber tot miercuri și joi, respectiv pe 1 și 2 ianuarie și din nou vineri (adică pe 3 ianuarie) vor trebui să revină la serviciu. Însă, lucrurile s-ar putea schimba dacă Guvernul va hotărâ să le prelugească concediul bugetarilor până pe 3 ianuarie.
Zile libere 2020. Calendarul sărbătorilor legale pentru anul viitor
Anul viitor vom avea cel puțin 15 zile libere declarate prin lege. Doar 11 dintre acestea vor pica în cursul săptămânii, iar restul de 4 sunt în zile de în weekend.
- 1 ianuarie (miercuri);
- 2 ianuarie (joi);
- 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (vineri);
- 17 aprilie – Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui (vineri);
- 19 aprilie – prima zi de Paști (duminica);
- 20 aprilie – a doua zi de Paști (luni);
- 1 mai – (vineri);
- 7 iunie – prima zi de Rusalii (duminică);
- 8 iunie – a doua zi de Rusalii (luni);
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului (sâmbătă);
- 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei (marți);
- 1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei (marți);
- 25 decembrie – prima zi de Crăciun (vineri);
- 26 decembrie – a doua zi de Crăciun (sâmbătă).
Guvernul are obligația să stabilească anual, în primele 15 zile din ianuarie, ce zile libere suplimentare vor primi bugetarii în fiecare an, conform articolului 139, alineatul 4, din Codul Muncii.
„Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care preced și/sau care succed zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează (…), precum și zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate”, se arată actul normativ.