Veste bună pentru milioane de români. Se dau tichete de la stat pentru toți acești elevi. Suma este uriașă

de: Rosu Ioana
28 07. 2020

Anul școlar 2020-2021 începe cu vești bune pentru milioane de părinți, potrivit unui proiect adoptat ieri de către Senat, în calitate de for decizional. Astfel, mai mulți elevi vor primi tichete educaționale decontate de stat.

Cine a inițiat proiectul

Inițiatoarea progamului “Școală pentru școală” a fost vicepremierul Raluca Turcan, binecunoscută pentru implicarea într-o multitudine de proiecte educaționale, cu scopul de a îmbuntăți sistemul de învățământ și de a veni în sprijinul elevilor.

Potrivit profit.ro, proiectul a fost inițiat în iunie, anul trecut, înainte ca PNL să ajungă la guvernare, trecând tacit de Camera Deputaților.

Acesta prevede ca, începând cu anul școlar 2020-2021, preșcolarii și elevii de până în clasa a IV-a să primească tichete educaționale decontate de Ministerul Educației Naționale. În primă fază, valoarea tichetelor ar putea fi de 400lei/lunar, iar ulterior ar putea ajunge la 960 lei.

„Tichetele reprezintă un ajutor pentru fiecare elev”

Tichetul are scop exclusiv educațional și nu se poate transfera altei persoane. Pentru a putea intra în posesia lui, părinții elevilor sau reprezentantul legal trebuie să depună o cerere.

Măsura vine şi în sprijinul părinţilor activi şi îi încurajează pe aceştia să nu-şi abandoneze locul de muncă. Valoarea tichetului pe care am propus-o este stabilită în funcţie de indicatorul social de referinţă şi se indexează anual cu indicele de inflaţie.

El reprezintă un ajutor pentru fiecare elev şi cuantumul acestuia va acoperi, integral sau parţial, costurile şcolii sau ale organizaţiilor non-guvernamentale care se vor ocupa de copii, după finalizarea lecţiilor”, se arată în expunerea de motive a proiectului, potrivit evz.ro.

Autorii au argumentat de ce este atât de necesară aprobarea acestui proiect. Potrivit explicațiilor oferite, 27% dintre elevi nu au posibilitatea de a participa activ  la sistemul public de învăţământ din cauza situaţiei materiale precare a familiilor din care provin.

Datele furnizate de Institutul National de Statistică (INS) ne arată faptul că gradul de cuprindere în învăţământ a populaţiei de vârstă şcolară la începutul anului şcolar 2014 – 2015 a fost de 73,4%. Adică, 27% dintre copiii care ar trebui să frecventeze şcoala nu sunt cuprinşi în sistemul de învăţământ obligatoriu”, potrivit evz.ro.