Veste bună pentru milioane de români! Ce se întâmplă cu concediile medicale pe perioada stării de urgență. Anunțul făcut de CNAS
În lupta grea purtată împotriva COVID-19, veștile bune par să fie alinarea de care avem nevoie în această perioadă greu încercată. Astfel, în cursul zilei de ieri, Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede majorarea termenului în care se poate solicita plata indemnizațiilor pentru concediile medicale ale persoanelor aflate în carantină, dar și alte schimbări menite să vină în ajutorul cetățenilor.
Petru cât timp se aplică noua ordonanță
Noua ordonanță este valabilă pe perioada stării de urgență și prevede majorarea termenului de la 90 de zile la 180 de zile în care persoanele aflate în carantină își pot cere plata indemnizațiilor.
“În ceea ce priveşte concediile medicale, a fost adoptată o nouă ordonanţă de urgenţă pentru reglementarea modului în care se pot solicita indemnizaţiile de asigurări de sănătate în această perioadă, pentru a prelungi perioada până la care se poate face o astfel de solicitare de la 90 de zile la 180 de zile, pentru certificatele de concediu medical acordate în perioada stării de urgenţă, pentru a reduce presiunea în această perioadă pe cabinetele medicale, care sunt solicitate în vederea eliberării acestor certificate. Practic, se prelungeşte perioada până la care se pot solicita aceste certificate de la 90 de zile la 180 de zile”, au anunțat reprezentanții Guvernului.
Ce trebuie să știe persoanele care au în grijă un copil bolnav
Persoanele asigurate care însoţesc copilul bolnav la tratament pe teritoriul unui alt stat trebuie să știe că nu vor mai trebui să se prezinte în fiecare lună la medicul expert.
„Eliminarea obligaţiei de a se prezenta în fiecare lună la medicul expert al asigurărilor sociale, pentru avizarea certificatului de concediu medical care se acordă, potrivit legii, după epuizarea perioadei de 90 de zile, precum şi acordarea certificatelor de concediu medical pentru perioada în care persoanele în drept au însoţit copilul la tratament în străinătate, conduc la îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor bolnavi și facilitează accesul la concedii medicale și la indemnizațiile aferente acestora pentru însoțitori”, arată comunicatul.
De asemenea, ordonanța prevede și alte schimbări vizavi de modul în care vor fi acordate concediile medicale pentru îngrijirea copilului bolnav de către persoanele în drept (părinţi, tutori).
“Astfel, pentru eliberarea certificatelor de concediu medical care cuprind a 91-a zi, acordate pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani, precum şi pentru copilul bolnav cu afecţiuni grave în vârstă de până la 16 ani, cum ar fi afecţiunile oncologice sau malformaţiile congenitale ale sistemului nervos, nu se mai solicită avizul medicului expert al asigurărilor sociale”.
Veste bună perntru persoanele care nu pot merge la serviciu în această perioadă
Tot în ordonanța adoptată ieri se menționează faptul că acele persoane care nu-și pot îndeplini obligațiile de muncă din motive legate de infectarea sau posibila suspiciune cu COVID-19, vor beneficia de concendii și indemnizații pentru carantină, care se vor acorda pentru toată perioada menționată în documente, potrivit evoluţiei situaţiei epidemiologice.
“În perioada situației de urgență, persoanele asigurate cărora li se interzice continuarea activităţii şi pentru care a fost instituită măsura de carantină instituţionalizată sau într-o locație declarată de către persoana carantinată sau prin izolare, în urma unei suspiciuni de infectare cu virusul SARS-CoV-2, beneficiază de concedii şi indemnizaţii pentru carantină care se acordă pentru perioada și pe baza documentelor prevăzute prin Ordin al ministrului sănătății, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice”, a transmis conducerea statului.
Pandemia de coronavirus a afectat populația României extrem de tare, motiv pentru care, în prezent, pe teritoriul României, sunt 23.353 de persoane în carantină instituționalizată, iar alte 67.317 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Țara noastră numără până acum 7.216 persoane infecatate cu coronavirus, iar 387 de persoane au murit. Din totalul numărului de persoane confirmate pozitiv, 1.217 au fost declarate vindecate și externate, potrivit digi24.ro.