Veste bună pentru acești români. Primesc pensie mai mare cu 30% după ce planurile Guvernului vor fi puse în practică

de: Sabina Anastasia
22 09. 2023

Premierul Marcel Ciolacu a venit cu precizări suplimentare privind majorarea pensiilor, măsură ce ar putea să intre în vigoare de la data de 1 ianuarie 2024. Creșterea veniturilor financiare ale vârstnicilor se va face diferențiat. Unii români vor primi pensii mărite și cu 30 de procente.

Marcel Ciolacu, despre majorarea pensiilor

Șeful Guvernului a venit cu precizări suplimentare despre măsura majorării pensiilor în România, ca parte a unui pachet de măsuri financiare discutat în ultimele săptămâni în coaliția de guvernare. Marcel Ciolacu a confirmat creșterea veniturilor vârstnicilor de la 1 ianuarie 2024.

Între timp, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat că pensiile din România vor suferi o creștere de minimum 16 miliarde de lei de la începutul anului viitor, ceea ce se traduce printr-o majorare medie de 14 procente a veniturilor vârstnicilor din țară.

„Sunt bani pentru creşterea pensiilor, vor fi majorate cu minim 16 miliarde de lei. (…) În procente înseamnă că am luat în calcul o creştere a pensiilor cu aproximativ 14%, dar procentul final va fi anunţat de coaliţia de guvernare”, a declarat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, în exclusivitate la Antena 3 CNN.

Tot de la 1 ianuarie 2024 ar urma să se impună impozituri de 0,3% la proprietățile de peste 500.000 euro și la mașinile de peste 75.000 euro, potrivit pachetului de măsuri fiscale. IMM-urile sub 300.000 de lei vor fi taxate cu un procent din cifra de afaceri, iar cele peste 300.000 de lei cu trei procente.

Ce pensii vor crește cu 30 de procente

Premierul Marcel Ciolacu a explicat și cum va avea loc majorarea pensiilor în România. Creșterile veniturilor financiare ale vârstnicilor se vor face diferențiat, iar o parte dintre pensionari vor beneficia de pensii mărite și cu 30 de procente, potrivit șefului Guvernului.

Prim-ministrul României a explicat că există o lege în vigoare potrivit căreia pensiile se indexează cu inflația din anul trecut. În 2022, a fost o excepție de la această regulă, pentru că a fost o inflație mare raportată la inflația din anul anterior, de la 4% în comparație cu 13,5%.

„Îmi doresc, ca și anul trecut, ca pensiile să se majoreze diferențiat, la unii cu poate 30%, la unii cu poate 5%, la unii cu 10%, în funcție de venit”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Șeful Guvernului a sugerat că majorarea standard care se va aplica tuturor pensionarilor din 1 ianuarie 2024 va corespunde ratei inflației din anul anterior. Pornind de la acest procentaj de majorare legală, vârstnicii cu pensii mici ar putea să beneficieze de o creștere de 30 de procente a veniturilor.

Citește și: Ce taxe și impozite vor plăti românii din 1 octombrie 2023 și 1 ianuarie 2024. Măsurile fiscale stabilite de oficialii țării

Așadar, pensionarii cu pensia minimă și cei cu pensii foarte mici vor putea să primească, de la 1 ianuarie 2024, venituri financiare mai mari cu 30 de procente.