Veste bună în România. Salariații care primesc 500 și 1000 de lei dacă muncesc în weekend
Guvernul a aprobat, la finalul lunii iunie 2023, o ordonanță de urgență prin care au fost introduse noi măsuri privind salarizarea unor angajați din România. Salariații vor primi 500 și 1.000 de lei dacă vor munci în weekenduri, când teoretic ar trebui să fie liberi. Măsura se aplică începând cu luna august.
La finele lunii iunie 2023, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care au fost introduse noi măsuri privind salarizarea personalului angajat dintr-un anumit domeniu. Iată, astfel, că în plin scandal legat de măsurile de austeritate, unii bugetari au motive de bucurie.
Cine sunt angajații care primesc bani în plus
Angajații din sistemul sanitar public vor primi bani în plus la venitul financiar lunar, dacă vor lucra în weekenduri, cu alte cuvinte vineri noapte, sâmbătă și duminică. Măsura vizează personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar-sanitar, care asigură asistență medicală.
Banii despre care am amintit se vor acorda, potrivit ordonanței de urgență adoptată la finalul lunii iunie 2023, sub formă de indemnizație lunară astfel:
- 500 lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază;
- 1.000 lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi în afara normei legale de bază;
- 500 lei pentru biologii, chimiștii și biochimiștii care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi;
- 500 lei pentru asistenții medicali, tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiati, asistenți medicali de laborator clinic licenţiați, licenţiați în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenți medicali dentari licenţiati, asistenți medicali de profilaxie dentară licenţiați, asistenți medicali licenţiați în nutriţie şi dietetică, moaşe, asistenți medicali, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor;
- între 100 lei și 300 lei lunar pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, potrivit legii nu se lucrează, pentru toate categoriile de personal, cu excepția medicilor specialiști și primari și a biologilor, chimiștilor și biochimiștilor care efectuează lunar una sau două gărzi în afara normei legale de bază.
Când primesc salariații din spitale banii
Măsura se aplică începând cu data de 1 august, potrivit documentului oficial.
„Măsura adoptată urmează să se aplice până la data intrării în vigoare a noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice, iar banii necesari acestor majorări pentru personalul din unităţile sanitare publice, inclusiv cele care au ca asociat unic unităţile administrativ-teritoriale, aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, se asigură prin transferuri din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”, se arată într-un comunicat de presă publicat de Ministerul Muncii.
Aceeași ordonanță de urgență stabilește și acordarea contravalorii voucherelor de vacanță pentru toți angajații din unitățile sanitare de stat care nu au beneficiat până la această dată de ele. Măsura a fost stabilită cu scopul de a elimina inechitățile și discrepanțele din rândul salariaților.
Nu în ultimul rând, același act normativ prevede instituirea unei limite concrete a duratei concediului de odihnă anual. Astfel, angajații din domeniul public de sănătate vor avea dreptul la 38 de zile lucrătoare libere, în funcție de vechime, calculate potrivit contractului colectiv de muncă.