Veste bună de la Guvern. Milioane de români vor putea să-și cumpere ani de vechime pentru a ieși mai repede la pensie. Ce trebuie să facă

Veste bună de la Guvern. Milioane de români vor putea să-și cumpere ani de vechime pentru a ieși mai repede la pensie. Ce trebuie să facă Sursă foto: G4Media.ro

Veste excelentă pentru milioane de români. Cu puțin timp în urmă, șeful Cancelariei prim-ministrului a anunțat adoptarea unei ordonanțe de urgență de către Guvern, conform căreia o categorie mare de români va putea să-și cunpere ani de vechime pentru a ieși mai repede la pensie.

Cine își va putea cumpăra vechime și cum poate face acest lucru

Subiectul pensiilor este unul extrem de tensionat și controversat, motiv pentru care, în urma unor lungi dezbateri, Guvernul a adoptat în cursul ședinței de joi, o Ordonanță de Urgență menită să aducă anumite schimbări în domeniul pensiilor publice.

Potrivit acestui proiect, Ionel Dancă a anunțat că cetățenii care au vârsta de pensionare, dar nu îndeplinesc condiția stagiului de cotizare, pot cumpăra ani de vechime, astfel încât, fie să atingă pragul minim de cotizare, sau pe cel maxim, de 35 de ani.

„Prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă, în termeni populari, persoanele care au vârsta de pensionare şi au un stagiu incomplet de cotizare pot cumpăra vechime pentru completarea stagiului de cotizare, fie stagiul minim de cotizare, fie stagiul complet de cotizare de 35 de ani”, a declarat vineri Ionel Dancă, potrivit Agerpres.

Care este numărul maxim de ani de vechime pe care îi poți cumpăra

Ionel Dancă a menționat scopul acestui proiect. Potrivit acestuia, OUG este menită să vină în ajutorul persoanelor care nu au reușit, din diverse motive, să muncească în toată perioada impusă prin lege sau pentru cei care nu mai dețin actele doveditoare completării stagiului de cotizare.

Șeful Cancelariei prim-ministrului a mai adus precizări legate de vechimea maximă pe care o poți plăti, aceasta fiind de șase ani. Contravaloarea acesteia se va calcula în funcție de salariul minim brut pe economie. Astfel, pentru a obține perioada maximă, persoanele interesate ar trebui să plătească în contul contribuției sociale suma de 23.200 de lei, achitată integral sau în tranșe până în 2021.

„Şi, prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă, iniţiat de Ministerul Muncii (…) practic se repară această inechitate şi persoanele îndreptăţite la o pensie, după îndeplinirea vârstei de pensionare, pot să-şi completeze stagiul de cotizare în limita maximă a 6 ani şi la nivelul salariului minim brut pe economie.

Practic, o persoană care în momentul de faţă nu are stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar are vârsta de pensionare sau lipsesc câţiva ani de contribuţii din stagiul complet de cotizare de 35 de ani, după adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă, pot încheia un contract de asigurări sociale pentru plata contribuţiilor pentru perioadele respective.

Nivelul contribuţiilor sociale care vor fi plătite va fi la nivelul salariului minim brut pe economie”, a declarat Ionel Dancă, potrivit Digi24.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI