Verdictul legiștilor în cazul băiețelului de 8 ani care a murit în timpul unui curs de înot. Care ar fi cauza decesului VIDEO
Un tragic incident s-a petrecut recent în Bihor, unde un băiețel de doar opt ani a murit în timpul unui curs de înot. Evenimentul a avut loc sub ochii tatălui său și ai antrenorului, lăsând întreaga comunitate în stare de șoc. Deși băiatul primise o adeverință de la medicul de familie, autopsia indică posibile probleme cardiace, iar verdictul legiștilor este încă așteptat pentru a clarifica circumstanțele exacte ale decesului.
Băiețelul de 8 ani a murit în timpul antrenamentului de înot
Filip, un băiețel entuziast, începuse de doar trei săptămâni cursurile de înot într-un bazin școlar din Ștei. Într-o după-amiază obișnuită, alături de alți copii, el exersa bătaia din picioare cu ajutorul unui colac, în prezența tatălui său, Doru Cioanca, și a instructorului Claudiu Pirtea.
Dintr-o dată, Filip a început să se panicheze și, în ciuda eforturilor antrenorului de a-l ajuta, băiatul a căzut la marginea bazinului, strigându-și tatăl.
”Ultimele sale cuvinte au fost: Tati, tati. Și efectiv s-a scurs în jos”, povestește instructorul, potrivit observatornews.ro.
Îngrijorat, părintele a realizat rapid că fiul său nu mai respiră și a solicitat ajutorul instructorului, care este antrenat în manevre de resuscitare.
Din păcate, eforturile de a readuce copilul la viață au fost în zadar, iar echipajele de urgență care au sosit la fața locului nu au reușit să identifice semne de înec, ceea ce a complicat și mai mult situația.
Ce arată rezultatele autopsiei lui Filip
La o zi după tragedie, părinții au primit o concluzie parțială de la medicul legist, care a menționat o posibilă anomalie a mușchiului inimii.
”Părerea dânsului a fost că nu i-a plăcut defel cum arăta mușchiul inimii”, a declarat Claudiu Pirtea, conform aceleiași surse.
Medicul șef UPU SMURD Bihor, Hadrian Borcea, a explicat că este posibil ca afecțiunile cardiace să fi fost ascunse până acum, fiind neidentificate de către părinți și personalul medical.
Citește și Cât costă să îți duci copilul la înot în 2024. Ce trebuie să iei în considerare!
Recomandări pentru prevenirea tragediilor similare
Experții subliniază importanța unor examene medicale complete înainte de a începe activități sportive, în special pentru copii.
”Recomandările Societăţii Europene de Medicină Sportivă cu privire la examenul medical necesar înaintea practicării unui sport constau în efectuarea unui examen de specialitate, cu un EKG de repaus, investigaţii care pot să identifice eventualele modificări ameninţătoare de viaţă”, a precizat Adrian Tirla, medic specialist medicină sportivă.