Veniturile care vor fi luate în calcul în cea de-a doua etapă a recalculării pensiilor. Lista completă, anunțată de șeful Casei de pensii
Pensionarii din toată România așteaptă cu nerăbdare recalcularea veniturilor. Mulți dintre ei vor avea o pensie mai mare, în timp ce pentru alții nu va avea loc o schimbare radicală.
Ce venituri vor fi luate în calcul la recalcularea pensiilor
După recalcularea promisă în luna septembrie, autoritățile anunță că vor analiza din nou dosarele celor care au avut venituri nepermanente. În cea de-a doua etapă, sunt vizați pensionarii care au lucrat în industrie, minerit și în sistemul public.
Luate în considerare la calculul pensiei vor fi primele, sporurile, orele suplimentare sau cel de-al 13-lea salariu sau acordul global.
De asemenea, responsabilii CNPP spun că un număr mai mic de pensionari vor avea dosarele recalculate din oficiu, iar conform acestora pensiile vor crește doar cu câteva procente.
„Avem termen 6 luni de zile de la intrarea legii în vigoare de la 1 septembrie de a face această mică recalculare a acestor pensionari care au avut acele sporuri.
Acordul global s-a dat în general în industrie, unde se puneau un plan și dacă era realizat era mai mare decât cel din cartea de muncă”, a declarat președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu.
Şeful Casei de Pensii, avertisment înainte de majorarea de la 1 septembrie
Noua Lege a pensiilor prevede două recalculări ale veniturilor celor circa 5 milioane de pensionari. Cu toate acestea, nu toți vor primi majorări, dar cert este că nimeni nu va primi mai puțini bani.
Prima etapă din noua lege a pensiilor este în plină desfășurare și vine în sprijinul persoanelor care au fost dezavantajate de calcul în trecut. Unii vor primi 2-3 mii de lei în plus. Data de 1 septembrie este data la care se va finaliza marea calculare.
După, urmează a doua etapă a recalculării pensiilor sau „mica recalculare”, un proces care va dura circa 6 luni, până în primăvara anului 2025.
În cazul micii recalculări, pensionarii au mai mult timp la dispoziție pentru a aduce adeverințe în plus de la fostele locuri de muncă. Vorbim despre adeverințe pentru veniturile nepermanente cum ar fi sporuri, ore suplimentare, de weekend, de noapte, prime, diverse premieri etc.
„Creșterile nu sunt atât de mari cum sunt la recalculare unde se acordă puncte de stabilitate care realizează venituri mai mari de 25 de ani. Aceste adeverințe le primi în mod frecvent la ghișeele caselor teritoriale de pensii.
Este termenul de 6 luni și primesc drepturile legale care li se cuvin începând cu data de 1 septembrie. Nu există un termen anume. Ei pot să vină oricând la ghișee să deună aceste adeverințe cu aceste sporuri”, a mai precizat Daniel Baciu.