Vedetele care au primit ajutor de la stat în pandemie. Au averi colosale, dar așteaptă bani publici
Pandemia reprezintă un test periculos atât pentru vârstini, cea mai vulnerabilă categorie în fața virusului, dar și pentru artiști, care au făcut o scrisoare deschisă către Guvern, în urmă cu trei luni, pentru a le fi acordat un ajutor. Delia, Inna, Smiley, Antonia, Horia Brendiu, Ștefan Bănică Jr. sau trupe precum Vama și Voltaj au cerut să fie incluși în schema de ajutor de stat pentru sectorul cultural. Acțiunea lor a fost aspru criticată de public. Însă, audiența va fi la propriu dată pe spate la vestea că acest lucru se întâmplă și la case mai mari, adică până și soțul Pippei Middleton sau nepotul reginei Marii Britanii au primit bani în timpul pandemiei.
Vedetele din Marea Britanie care au primit ajutor de la stat în pandemie
Și Marea Britanie se confruntă cu o dispută legată de ajutoarele date de stat în pandemie unor persoane publice despre care se presupune că dispun de suficiente resurse financiare pentru a nu avea nevoie de sprijin în zile negre. Printre numele mari care au primit bani se numără regizorul Guy Ritchie, fostul soț al Madonnei, care are o avere de peste 100 de milioane de lire sterline. El a cerut bani pentru a plăti staff-ul de la pub-ul său care nu a avut încasări în pandemie.
Cara Delevindne a cerut și ea bani pentru 5 angajați de la compania familiei sale. De asemenea, fostul premier britanic Tony Blair sau artistul James Blunt se află pe listă. Blunt are o avere de 18 milioane de dolari și a primit ajutor 25.000 de lire sterline. Chiar și soțul Pippei Middleton, James Matthews, a primit 10.000 de lire sterline sau nepotul reginei, Peter Phillips.
Petra Ecclestone, moştenitoarea miliardarului Bernie Ecclestone, a luat şi ea 10.000 de lire sterline, la fel ca celebrul bucătar Jamie Oliver, care a cerut bani de la stat pentru a-i plăti pe chefii care predau cursuri la școala lui de gastronomie. Autoritățile spun că această schemă de ajutor, prin care Guvernul plătește 80% din salariile celor care lucrează în afaceri afectate de pandemie, îi va costa pe contribuabilii britanici 50 de miliarde de lire sterline.
România ⌉ Lăutari acuzați că au primit ajutoare de la stat cu acte false în timpul pandemiei
Aproape 100 de cântăreți și membrii unor formații au ajuns în 25 februarie în fața polițiștilor pentru a da explicații într-un dosar de înșelăciune. Cu toții sunt bănuiți că ar fi obținut indemnizații de la stat în valoare de 4.500 de lei pe lună pentru că nu ar mai fi participat la evenimente în perioada pandemiei. Practic, lăutarii ar fi depus declarații false, în care susțineau că nu au venituri. În felul acesta, cele aproape 100 de persoane au obținut din martie și până acum un milion și jumătate de lei de la stat