Varză murată la butoi, rețeta genială a moldovenilor. Secretul lor s-a aflat

Reteta moldoveneasca de varza murata

Din proviziile făcute pentru iarnă nu trebuie să lipsescă varza murată la butoi. Iată cum se prepară rețeta moldovenească pentru varză murată la butoi. Iată, așadar, care sunt ingredientele.

Varză murată la butoi pentru iarnă. Ingredientele necesare

  • Varză
  • Apă
  • Sare neiodată, pentru murături
  • Tulpini de mărar uscat tăiate în bucățele de 10-15 cm
  • Felii de sfeclă roșie
  • Crenguțe de busuioc uscat
  • Se mai pot adăuga boabe de porumb uscat sau gutui pentru a-i da verzei o culoare galbenă, dar și hrean pentru un gust delicios

Este un criteriu important atunci când se alege varza, să nu aibă frunzele uscate sau bătute de grindină. Ea trebuie să aibă un aspect proaspăt. Cea mai bună varză pentru sarmale este cea albă, cu frunzele fine și ușor plată. Și dimensiunea căpățânilor este importantă, ele trebuie să aibă ce mult 20 de cm în diametru și să încapă butoiului.

Cum se prepară varza murată la butoi

Înainte de a fi murată, varza se curăță bine pentru a se îndepărta unele impurități. Se spală bine căpățânile. Varza se poate mura întreagă, dar și tăiată în 2 sau în 4 bucăți. Varza murată moldovenească se păstrează la butoi. Acesta se spală pentru a nu avea alte mirosuri. Pentru a-l curăța, se pune o lingură de bicarbonat de sodiu la un l de apă fierbinte și se toarnă în butoi. După 2-3 ore, se clătește tot cu apă caldă, apoi cu rece.

Se scoate cotorul verzei cu un cuțit. În scobitură se pune sare, care ajută varza la înmuiat. La baza butoiului se pune o crenguță de busuioc, după care se așază varza cu grijă. Mai întâi se pun căpățânie mari, apoi cele mici. Să nu rămână goluri. Varza se pune cu cotorul în sus. Apoi, printre verze, se mai strecoară și feliile de sfeclă roșie și bețele de mărar. Apa se adaugă apoi treptat, pe măsură ce se așază fiecare strat. Apa trebuie măsurată cu o cană gradată, pentru a stabili câtă sare trebuie. Acum se adaugă sarea neoiddată. la un butoi de varză este nevoie de o cantitate egală cu 30 de grame la fiecare 10 litri de apă rece. Dacă sarea a fost adăugată și la scobitura din cotor, cantitatea va fi de 20 grame de sare la 10 l de apă.

Saramura pentru varza murată

Se toarnă cantitatea de sare într-o cană de un litru, iar apoi se completează cu apă rece. Apoi, se amestecă bine pentru ca sarea să se dizolve complet. Saramura se toarnă peste conținutul butoiului cu varză. Butoiul se închide și se așază cu grijă în cămară. De menționate este că varza se murează în mai mult de o lună, după care poate fi gata de servit.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI