Varza murată în sare, beneficii nebănuite. Ce schimbare majoră se produce în corpul oamenilor
Deşi este un preparat cu originea în Germania, românii din toate colţurile ţării pun, în fiecare toamnă, cantităţi mari de varză murată. Pe lângă faptul că este extrem de gustoasă, aceasta este şi foarte sănătoasă. Iată ce schimbare majoră produce în organism consumul de varză murată!
Varza murată, beneficii extraordinară pentru sănătate
Consumată ca atare sau gătită, cu afumătură sau ca salată, varza murată este o delicatesă. Din fericire, românii o mănâncă în fiecare sezon rece, iar medicii explică acum şi motivele pentru care aceasta este atât de sănătoasă.
„Simbioza dintre apă, sare şi substanţele nutritive, minerale, vitamine dă verzei proprietăţi deosebite după conservare. De asemenea, multe dintre elementele acestea pot creşte în concentraţie, prin fermentare. Este bine de ştiut însă că cea mai bună pentru murat este varză albă de Buzău, de toamnă, pentru că pe lângă aportul ei alimentar, îşi păstrează calităţile şi după conservare”, spune cercetătorul în horticultură Costel Vânătoru, conform celor de la Adevărul.ro.
În primul rând, este important să ştii că aceasta are un conţinut ridicat de potasiu care reglează presiunea arterială, diminuând astfel riscul de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral. De asemenea, fiind o sursă importantă de glutamine (antiinflamator puternic), varza murată reduce efectele multora dintre inflaţii, alegrii sau dureri articulare.
Un alt motiv pentru care doctorii recomandă consumul de varză murată este faptul că detoxifică organismul, purificând sângele prin stimularea eliminării toxinelor. În plus, poate fi de un real ajutor şi în cazul celor care ţin diete pentru că scade considerabil pofta de mâncare şi ajută la arderea mai rapidă a grăsimilor.
Cercetătorii mai spun că acest preparat iubit de români luptă şi împotriva cancerului datorită luteinei, zeaxantinei şi sulforafanului, substanţe care au rol în prevenirea cancerului de colon, prostată sau de sân. Aşadar, nu ezita să consumi varza murată, mai ales că se apropie sezonul în care aceasta este mai bună ca niciodată.
Reţeta pentru cea mai bună varză murată
Dacă nu ai apucat încă să pui varza la murat şi nu ai o reţetă care să te mulţumească, cea mai de jos este una cu ajutorul căreia nu vei da greş niciodată. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru un butoi de 30 de litri:
- 15 kg de varză (să fie medii)
- Circa 15 l de apă
- 30 de grame de sare grunjoasă pentru fiecare litru de apă
- 2 bucăţi de sfeclă roşie
- O crenguţă de busuioc
- O crenguţă de mărar.
Mod de preparare:
Varza se curăţă de cotor şi de primul strat de frunze. Sfecla se curăţă şi ea de coajă şi se taie în patru. Pentru saramura, se amesteca apa şi sărea, apoi ne ocupa de butoi. În acesta, se pun câteva bucăţi de sfeclă, apoi verzele în aşa fel încât să nu rămână prea multe goluri. Printre ele se pun şi beţe de mărar. La final, adăugăm şi busuiocul şi mărarul rămas şi turnăm încet saramura.
Se pune o greutate peste verze, capacul butoiului şi se aşteaptă două zile. În cazul în care acestea s-au înmuiat şi a rămas loc în butoi, mai adăugaţi varza şi apoi începeţi să pitrociţi. Acest lucru se face cu ajutorul unui furtun. Se scoate cam jumătate din saramură, apoi se toarnă înapoi. Se repetă operaţiunea la fiecare 48 de ore, timp de 14 zile.