Varză dulce cu sos de roșii și coaste de porc afumate. E reţeta perfectă pentru o zi de toamnă
Înainte de a pune varza la murat, lăsați una deoparte, pentru o mâncărică delicioasă de varză dulce cu costiță. Nu vă ia mult să preparați acest fel delicios de mâncare. Dacă nu vă place carnea afumată, varza merge bine și cu carne proaspătă de porc, pui sau rață.
Cum se prepară varza dulce cu afumătură? Care este ingredientul secret care dă savoare mâncării cu varză?
Ingredientele necesare pentru această rețetă sunt: o varză dulce de aproximativ două kilograme, coaste afumate sau un ciolan de porc afumat, mai micuț, câteva felii de șuncă sau slană afumată de porc, ceapă uscată, ardei kapia ( opțional), suc de roșii și ierburi aromatice ( cimbru, mărar).
Este foarte important sa alegi o varza cu frunze subțiri, si pe cat posibil proaspătă, pentru a ieși o mâncare cu o textura potrivita. Varza cu foi groase nu se înmoaie foarte bine la fiert, ea rămânând ușor tare.
Mâncarea de varză cu afumătură se prepară simplu, cu minim de efort. Se poate găti la cuptor în vas termorezistent sau pe aragaz, într-o oală încăpătoare. Din această rețetă se obțin aproximativ 10 porții de varză cu afumătură.
Ingrediente
- 2 kilograme varză albă
- 1 ardei gras sau kapia
- 2 cepe galbene
- 0,5 kg coaste porc afumate sau ciolan de porc afumat
- 0,3 kg șuncă/ slană afumată de porc/ cârnați afumați de porc
- 0,3 l suc de roșii
- cimbru, mărar
- sare, piper
Cum se prepară Varza dulce călită cu afumătură de porc?
1. Tocăm varza fideluță, o punem într-un bol și o amestecăm cu o lingură de sare grunjoasă. O lăsăm 10 minute până se înmoaie puțin.
2. Curățăm cepele și le tăiem julien. Ardeiul kapia îl curățăm de semințe și îl tăiem fâșii.
3. Într-o oală încăpătoare, punem legumele la înăbușit cu o lingură de ulei.
4. În oală, peste legume adăugăm coastele și șunca tăiată cubulețe.
5. Carnea o lăsăm 10 minute la prăjit.
6. Peste carne punem varza și completăm cu o cană apă. Varza scade mult în volum la gătit. Acoperim oala cu un capac.
7. După ce varza și carnea au fiert punem sucul de roșii și amestecăm bine. Acoperim din nou cu capacul pentru 20 de minute. Dacă vrei ca mâncarea să fie
mai zemoasă, acum se adaugă încă puțină apă.
8. Gustăm de sare, dacă mai este nevoie să ajustăm, atât carnea este sărată cât și varza care a fost frecată cu sare. Deci, atenție la cantitatea de sare!
9. Adăugăm ierburile aromatice și piperul. Lăsăm la fiert, sub capac, pentru încă 10 minute.
Varza călită cu carne afumată este delicioasă să fie servită cu smântână, cu un ardei iute și neapărat cu mămăliguță.
Să vă fie de folos!