Vârsta la care se mută tinerii din casa părinților. Ce medie este și la nivelul Europei

Vârsta la care se mută tinerii din casa părinților. Ce medie este și la nivelul Europei
Eurostat vorbește de diferențe mari în România

Părăsirea casei părintești este considerată o etapă importantă în tranziția de la copilărie la maturitate. Motivele care stau la baza acestui pas pot varia, spune Eurostat. De la a fi independent din punct de vedere material până la a studia, sau a se căsători, toți sunt factori ce influențează acest pas. Această disparitate poate reflecta diferențele în provocările cu care se confruntă tinerii în întreaga Europă. În același timp reflectă și diversitatea diferențelor culturale dintre țări.

Când sunt gata să se mută tinerii din casa părinților? Vârsta medie de părăsire a casei părintești

Într-un raport publicat, în două etape, de Eurostat, se vorbește despre vârsta medie de părăsire a casei părintești în Uniunea Europeană și în statele membre ale UE. O atenție specială este acordată diferențelor geografice și de gen, precum și evoluțiilor în timp, spune Eurostat.

Conform acestui raport Eurostat, în 2020, vârsta medie a tinerilor care părăseau casa părintească în UE a fost de 26 ani. În comparație, Suedia, cu vârsta medie de 17 ani, a înregistrat cea mai mică vârstă medie a tinerilor care părăsesc casa părintească. De cealaltă parte, Croația, cu vârsta medie de 32 ani, a înregistrat cea mai mare rată dintre țările UE în 2020.

Eurostat spune că o treime dintre bărbații UE trăiesc cu părinții

În Uniunea Europeană, mai mult de o treime dintre bărbații cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani trăiau încă cu părinții lor în 2017, comparativ cu doar o cincime dintre femeile din aceeași grupă de vârstă. În medie, în jur de un tânăr adult din patru locuiește încă în casa părintească.

În toate statele membre ale UE, ponderea tinerilor cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani care locuiau cu părinții lor a variat de la mai puțin de 10% în Danemarca, Finlanda cu 4,7% și Suedia cu 6,0%. Raportul arată că în Croația, Slovacia și Grecia, mai mult de jumătate dintre tineri  încă locuiau cu părinții.

Datele Eurostat arată că, în medie, tinerii părăsesc gospodăria părintească la vârsta de 26 de ani în statele membre ale UE. Cu toate acestea, această vârstă variază semnificativ între statele membre.

Tinerii din Suedia, Luxemburg, Danemarca și Finlanda sunt cei mai tineri care pleacă

În 2017, mai spune Eurostat, tinerii au plecat de acasă cel mai devreme în cele trei state membre din nord, Suedia, Danemarca și Finlanda, precum și în Luxemburg. Vârsta medie aici este cuprinsă între 18 și 20 de ani. De asemenea, tinerii au avut tendința de a pleca de acasă înainte de 25 de ani în Estonia, Germania, Franța și Olanda, precum și în Regatul Unit, conform statisticii Eurostat.

În Croația, Slovacia, Malta și Italia tinerii se mută la aproximativ 30 de ani

La capătul opus al scalei, adulții tineri din Croația și Slovacia au rămas cei mai mult în gospodăria părintească. Au plecat de acasă la o vârstă medie de 31 și respectiv 30 ani. Adulții tineri din Malta, Italia, Bulgaria, Spania, Grecia și Portugalia au rămas, de asemenea, cu părinții lor mai mult timp.

Eurostat vorbește de diferențe mari în România

Cele mai mari diferențe între sexe s-au înregistrat în România. Conform Eurostat, în România tinerii cu vârsta de 25,6 ani pentru femei, comparativ cu 30,5 pentru bărbați, încă mai locuiau cu părinții. În statistica realizată de Eurostat în ultimii ani, România ocupă locul 9, după Portugalia.

Urmăriți Playtech.ro și pe