Vârsta la care oamenii sunt cei mai nefericiți. Când să te aștepți la probleme

de: Bișinicu Andreea
15 06. 2022

Cu toții avem probleme, la un moment dat în viață, iar cel mai important lucru este să învățăm să gestionăm anumite situații care ne aduc anumite neplăceri. Ce spun studiile în legătură cu vârsta la care suntem cei mai nefericiți. Te-ai gândit la asta până acum?

La ce vârstă sunt oamenii nefericiți

În timp ce cei mai mulți dintre noi îi percep pe copiii mici ca fiind mai degrabă fericiți, vârsta mijlocie pare a fi o vârstă deosebit de dificilă, așa cum sugerează termenul „criză de mijloc”.

În timp ce criza de mijloc a vârstei este un fenomen consacrat, în ultimul timp, studiile arată că și persoanele în jur de 25 de ani experimentează o anumită creștere a nefericirii.

Oamenii de știință au studiat problema, cercetând rapoartele individuale și fenomenul general care poate fi găsit la majoritatea oamenilor din diferite țări.

Un nou studiu, publicat în Journal of Economic Behavior & Organisation, în anul 2020, a investigat sistematic această întrebare la un eșantion mare de oameni.

Mai exact, 14 milioane de participanți din peste 40 de țări diferite au fost testați și au răspuns la întrebări referitoare la următoarele grupuri tematice legate de nefericire:

Sănătate mentală

Această categorie includea întrebări despre a avea multe zile „nu bune” de sănătate mintală, a suferi de depresie, a fi îngrijorat, a te simți trist, a experimenta stres, a fi sub tensiune, a avea nervi, a suferi de fobii și panică, a fi anxios, a fi dezamăgit și a fi nefericit.

Interacțiuni sociale și sentimente

Această categorie includea întrebări despre a te simți lăsat în afara societății, a nu putea depăși dificultățile, a-ți pierde încrederea în tine, a te gândi la tine ca o persoană fără valoare, a te simți ca un eșec, a fi singur și a te simți tensionat.

Sănătate fizică

Această categorie a inclus întrebări despre cât de mult suferă oamenii de durere și motivele pentru care nu se pot odihni cum trebuie, pe timp de noapte.

Stare de spirit generală

Această categorie a fost axată pe dacă situația din țara respondentului se înrăutățea sau nu în momentul în care a fost realizat studiul.

Rezultatele statisticilor arată că majoritatea persoanelor din Europa și Statele Unite ale Americii consideră că vârsta de 49 de ani atinge un punct critic în viața unui om, acesta fiind un prag al nefericirii.

În general, nefericirea a urmat o curbă în formă de deal, de-a lungul vieții. Astfel, copiii mici încep cu o nefericire destul de scăzută, care crește până la vârsta de 49 de ani.

Ulterior, nefericirea scade din nou, iar adulții în vârstă sunt în medie mai puțin nefericiți decât oamenii în jurul vârstei de 49 de ani. Prin urmare, rezultatele studiului susțin cu tărie existența „crizei de mijloc” ca fenomen general în diferite țări. În schimb, nu a existat un sprijin științific puternic pentru existența unei „crize a unui sfert de viață”.