Vârsta de pensionare pentru femei în 2022. Modificările ce vor avea loc până în anul 2030
Vârsta de pensionare pentru femei în 2022. Vârsta de pensionare a femeilor a suferit modificări în acest an. Un nou standard de pensionare pentru femei a intrat în vigoare de la 1 iulie 2022. Până în anul 2030, vârsta de pensionare va crește treptat, până va ajunge să fie egală cu cea a bărbaților. Iată așadar care este vârsta de pensionare pentru femei în 2022.
Vârsta de pensionare pentru femei în 2022
Casa Națională de Asigurări Sociale, la începutul acestui an, a introdus u nou tip de pensie. Este vorba despre pensia anticipată pentru carieră lungă. Această pensie se acordă persoanelor care au o activitate mai lungă decât stagiu care este necesar la pensiile pentru limită de vârstă.
Din punct de vedere al stagiului contributiv, se vor putea pensiona anticipat, bărbații care au 39 de ani de contribuții și femeile care au 35 de ani și șase luni de contribuții.
Când se pot pensiona femeile
Se poate ieși la pensie pentru limită de vârstă sau anticipat, dacă au îndeplinit stagiul minim de cotizare. Despre aceste aspecte vorbește Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, care înlocuiește vechea Lege nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Persoanele care doresc să vadă care este vârsta lor de pensionare, pot să utilizeze calculatorul pus la dispoziție de către Casa Națională de Pensii Publice. După ce îl accesează, acestea trebuie să introducă doar data nașterii și sexul. Astfel oricine poate afla cât trebuie să mai lucreze pentru a beneficia de pensia pentru limita de vârstă.
Pensia pentru limita de vârstă
Pensia pentru limită de vârstă se acordă persoanele care îndeplinesc, conform prevederilor legii, în același timp, condițiile privind vârsta standard de pensionare, precum și stagiul minim de cotizare. Stadiile de cotizare sunt de 15 ani pentru stagiul minim și 35 de ani pentru cel maxim. Iată care sunt documentele necesare pentru persoanele care doresc să depună pentru pensie pentru limita de vârstă:
- cerere pentru înscrierea la pensie
- carnetul de muncă (original și copie)
- carnetul de muncă pentru membrii CAP
- carnetul de asigurări sociale pentru agricultori
- alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată
- actele de stare civilă ale solicitantului: BI/CI, certificat de naștere și de căsătorie
- livretul militar
- diploma de absolvire a învățământului universitar și adeverință din care sa rezulte durata normală, perioada studiilor și faptul că acestea au fost urmate la zi
- dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfășurate în cadrul unor instituții de învățământ universitar din străinătate
- adeverința privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă
- adeverința privind încadrarea activității în fostele grupe I și/sau II de muncă, în condiții deosebite și speciale
- procura specială, pentru mandatar.
Pensia anticipată
Se pot pensiona anticipat, persoanele care au realizat, potrivit prevederilor legale, un stagiu de cotizare cu cel puțin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare. Aceste persoane pot cere pensia anticipată, cu cel mult cinci ani, înainte să împlinească vârsta standard de pensionare. Iată care sunt documentele necesare care trebuie depuse pentru a obține pensia anticipată:
- cerere pentru înscrierea la pensie anticipată
- carnetul de muncă
- carnetul de muncă pentru membrii CAP
- carnetul de asigurări sociale pentru agricultori
- alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă realizată
- actele de stare civilă: buletin de identitate sau carte de identitate, certificat de naștere și de căsătorie
- livretul militar
- diploma de absolvire a învățământului universitar și adeverința din care sa rezulte durata normală, perioada studiilor și faptul că acestea au fost urmate la zi
- dovada echivalării de către statul roman a cursurilor desfășurate în cadrul unor instituții de învățământ universitar din străinătate
- adeverința privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă
- adeverința privind încadrarea activității în fostele grupe I și/sau II de muncă, în condiții deosebite și speciale
- procura specială pentru mandatar
- dovada încetării calității de asigurat în cazul înscrierii la pensie anticipată pentru persoanele care, la data solicitării, nu mai au calitatea de asigurat, cu excepția celor care, potrivit legii, au dreptul sa cumuleze veniturile aferente acestei categorii de pensii cu alte venituri.
Vârsta de pensionare a femeilor
Începând cu luna iulie, din acest an, vârsta standard la care se pot pensiona femeile este de 60 de ani, Aceasta va creștere treptat, până în anul 2030, până va ajunge la 63 de ani și va fi egala cu vârsta de pensionare a bărbaților. Din data de 1 iulie 2024, stagiul complet de cotizare va fi și pentru bărbați și pentru femei, de 34 de ani.
De la 1 iulie, vârsta-standard de pensionare pentru femei este de 60 de ani. De la 1 iulie a intrat în vigoarea noua vârstă standard de pensionare pentru femei, și anume 60 de ani care însă se va ridica treptat pentru a ajunge la 63.