Valeriu Gheorghiță, avertisment cu privire la reacțiile adverse apărute după vaccinarea anti-Covid: „Să nu confundăm”

de: Rosu Ioana
08 03. 2021

Vaccinarea poate produce reacții adverse anumitor persoane, motiv pentru care, medicul Valeriu Gheorghiță trage un semnal de alarmă cu privire la momentul în care acest semn ar putea să ne îngrijoreze. Potrivit specialistului, simptomele bolii ar putea fi confundate cu reacții adverse, mai ales dacă ele încep să apară la câteva zile după vaccinare.

Când este normal să avem reacții adverse după vaccin

Vaccinul anti-Covid rămâne subiectul cel mai dezbătut al momentului, mai ales că în ultimele zile, numărul infectărilor a explodat. Cu toate acestea, au existat cazuri în care oamenii au murit, ori au manifestat simptome la câteva zile după vaccinare.

Din păcate, există riscul de a te vaccina fiind infectat deja cu noul coronavirus, ceea ce crește exponențial riscul unor complicații majore.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a explicat că aceste reacții adverse sunt absolute normale dacă apar la scurt timp după vaccinare și sunt pasagere. În cazul în care reacțiile adverse seamănă mai degrabă cu simptome ale bolii, atunci există un real motiv de îngrijorare, moment în care trebuie să vă testați. De asemenea, medicul a explicat că nu este obligatoriu ca persoanele vaccinate să aibă reacții, ceea ce este, de asemenea, perfect normal.

„Nu este obligatoriu ca o persoană care este vaccinată, indiferent de tipul de vaccin, să dezvolte reacțiile adverse.
Majoritatea sunt reacții adverse locale, generate de reactogenitatea vaccinului. Apare umflătură, roşeaţă, durerea, febră, dureri musculare, articulare, dureri de cap, disconfort abdominal, dar pasagere.
Ele nu sunt de o intensitate care să impună un anumit tip de tratament. Se pot utiliza medicamente antitermice obișnuite sau antiinflamatoare și evoluția este cât se poate de bună: în câteva ore, rareori durează o zi sau două. Depinde de fiecare pacient, de modalitatea în care reacționează organismul”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță, la Antena3.

Ce tip de reacții adverse sunt periculoase

Întrebat când ar trebui să se îngrijoreze persoanele vaccinate, acesta a răspuns că se pun sub semnul întrebării reacțiile apărute la patru, cinci zile de la vaccinare. Medicul le-a recomandat cetățenilor să nu confunde aceste reacții tardive cu cele apărute în primele 24 de ore de la vaccinare.

„Ne îngrijorăm când aceste manifestări clinice apar la patru-cinci zile de la prima doză sau de la momentul la care efectuăm vaccinul, pentru că ar putea fi, de fapt, semne ale infecției cu SARS-CoV-2.
Atunci înseamnă că trebuie să ne testăm, să nu confundăm o așa-zisă reacție adversă la vaccin cu debutul clinic al bolii. În general, majoritatea reacțiilor adverse apar în prima zi de la vaccinare”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.