Valeriu Gheorghiță, vestea pe care toți românii o așteptau. Când vom putea renunța la masca de protecție
Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 a dezvăluit în urmă cu puțin timp când vom putea renunța la masca de protecție. Din păcate, pentru majoritatea cetățenilor, masca a devenit un scut de protecție, dar și un accesoriu pe care îl tolerează din ce în ce mai greu. Cu toate acestea, medicii recomandă cu insistență să continuăm să o purtăm până în momentul în care ne vom afla în siguranță în lipsa acesteia.
Vaccinarea oferă rezultate bune în rândul celor imunizați
Primele vești bune cu privire la vaccinarea împotriva Covid-19 încep să apară, atfel că numărul pacienților internați la ATI sunt în scădere, la fel ca și numărul persoanelor infectate cu Covid-19 aflate în căminele sociale.
În urmă cu puțin timp, medicul militar Valeriu Gheorghiță a declarat că în momentul în care va exista o imunizare colectivă, iar riscul tulpinilor din afară nu vor mai reprezenta un adevărat pericol, cetățenii vor putea să renunțe la purtarea măștii. Pe lângă infecția de Covid-19, medicul subliniază că măștile ne apără de mai multe infecții cu transmitere respiratorie.
”În momentul în care vom ajunge la acel prag de imunizare colectivă şi în momentul în care nu constatăm emergenţa unor tulpini care nu sunt acoperite de vaccin, cu siguranţă la acel moment se poate renunţa şi la utilizarea măştilor de protecţie, însă aș vrea să menţionez că prin folosirea corectă a măştilor de protecţie ne ferim de foarte multe alte infecţii cu transmitere respiratorie şi nu doar de infecţia cu SARS-CoV-2”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la Antena3.
Vă reamintim că până în prezent au fost vaccinați 226.972 de români cu o doză și 576.126 cu două doze. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, duminică, 21 februarie, au fost înregistrate 2.419 cazuri noi de persoane infectate cu Covid-19, dintr-un total de 779.695 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus de la începutul pandemiei în România. Dintre aceștia, 724.333 de pacienți au fost declarați vindecați.
Adevărul despre tulpina africană
În cursul serii de duminică, Valeriu Gheorghiță a vorbit și despre pericolul la care ne expune tulpina africană, cât și despre faptul că această tulpină dă semne că nu se va extinde rapid.
”Ieri a fost o zi în care am simțit că putem câștiga această cursă împotriva pandemiei pentru că la acest moment campanie e în plină derulare. Avem peste 800.000 persoane vaccinate, din care majoritatea vaccinate și cu doza a doua. (…)
Avem o rată mare de peste 90% de utilizare a dozelor recepționate. Nu anticipam că tulpina africană este o tulpină care se va extinde rapid, cum se întâmplă cu tulpina din Marea Britanie”, a declarat medicul, la Antena3.