Valeriu Gheorghiță, veste de ultimă oră despre noua tulpină Omicron. Ce riscă românii trecuți prin boală

Valeriu Gheorghiță, veste de ultimă oră despre noua tulpină Omicron. Ce riscă românii trecuți prin boală
Valeriu Gheorghiță

Valeriu Gheorghiță a dat o veste de ultimă oră despre tulpina Omicron, din Africa de Sud, cea care îngrijorează la ora actuală lumea medicală. Cazuri de infectare cu această tulpină au fost detectate și în Europa. Astfel, printre țările cu cazuri confirmate se numără Marea Britanie, Germania, Cehia, Belgia și Italia. Autoritățile au luat deja decizia ca cei care vin în țară din sudul Africii să intre în carantină pentru o perioadă de 14 zile.

Valeriu Gheorghiță, veste de ultimă oră despre noua tulpină Omicron

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid din România, a avertizat asupra noii tulpini de coronavirus. El a spus că vaccinurile par să fie mai puţin eficiente împotriva ei și că nici cei care au trecut prin boală nu par a avea o protecție suficientă în fața infecției cu această nouă variantă virală.

„Această variantă virală ne îngrijorează foarte mult, nu neapărat numărul crescut de mutații, ci impactul potențial pe care ele pot să-l aibă.

Știm că sunt peste 30 de mutații la nivelul proteinei spike, cea pe care o virusul o are și cu care se leagă de receptori și care e țintită de anticorpii cu rol protectori.

Cel puțin 15 sunt localizate chiar în zona critică a proteinei, acolo unde acționează anticorpii, așa că se estimează probabil un potențial crescut pe capacitatea acestei tulpini de a ocoli cel puțin parțial răspunsul imun. Asta nu e deloc bine”, a spus medicul, la B1.

Noua tulpină ar fi mai transmisibilă decât precedentele

Tot Valeriu Gheorghiță a spus și că noua tulpină africană pare să fie mult mai transmisibilă decât celelalte variante ale coronavirusului, dând exemplul cazurilor din Africa de Sud, unde numărul infectărilor a crescut rapid în aproximativ opt zile, în condițiile în care rata celor care trecuseră prin boală era de peste 60%.

„În Africa de Sud, cel puțin în acea provincie de lângă Johannesburg, numărul de cazuri a crescut destul de rapid în circa opt zile, fiind cazuri în școli și la tineri.

Trebuie să înțelegem că rata celor care trecuseră prin boală era de peste 60%. Ceea ce înseamnă că trecerea prin boală nu oferă o protecție suficientă în fața infecției cu această nouă variantă virală.”, a spus coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid din România.

Valeriu Gheorghiță, veste de ultimă oră despre noua tulpină Omicron.
Valeriu Gheorghiță, veste de ultimă oră despre noua tulpină Omicron.

„Sunt mai multe infecții generate de această variantă”

Tot Valeriu Gheorghiță a mai afirmat și că ar putea exista mai multe infecții din cauza acestei tulpini decât se cunoaște. În ultimele ore, cazurile s-au extins în Europa.

„Sunt cazuri de import, la persoane care au avut istoric de călătorie. Trebuie să înțelegem că aceste variante virale se identifică în urma testelor de secvențiere și le identificăm atunci când ele deja sunt într-o proporție suficientă la nivel populațional.

Mă tem că sunt mai multe infecții generate de această variantă virală decât avem în evidență”, a spus medicul militar.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI