Valeriu Gheorghiță, un nou avertisment îngrijorător privind tulpina indiană: „Din păcate, lucrurile sunt cât se poate de clare”
Coordonatorul campaniei de vaccinare trage un mare semnal de alarmă cu privire la agresivitatea tulpinei indiane. Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, această variantă de Covid-19 se transmite cu mare ușurință, afectând un număr mare de persoane.
„Are o rată de atac crescută”
Potrivit ultimelor statistici, tulpina indiană este una dintre cele mai contagioase variante Covid-19, motiv pentru care, o mare parte dintre persoanele care se îmbolnăvesc, ies pozitive cu această tulpină.
„Din păcate, lucrurile sunt cât se poate de clare. Tulpina Delta, această variantă indiană, este una dintre cele mai adaptate din toate variantele circulante până la acest moment, are o capacitate de a se transmite cu ușurință de la o persoană la alta şi are o rată de atac crescută în ceea ce privește procentul celor care se îmbolnăvesc”, a declarat Gheorghiţă, în urmă cu câteva ore.
Renumitul medic atrage atenția asupra faptului că pericolul dezvoltării unor mutații se adeverește, astfel că, în curând, acestea ar putea să se combine, având ca rezultat o contagiozitate și o agresivitate crescute, în fața cărora vaccinurile prezente în acest moment să nu mai facă față.
„Din păcate, ceea ce se estima în urmă cu câteva luni, și anume posibilitatea selectării unor variante virale mult mai contagioase, se adeverește și problema e că lucrurile trebuie să înțelegem că sunt în dinamică și nu se opresc aici.
Atât timp cât încă avem la nivel global foarte multe persoane receptive, susceptibile la boală, care zilnic se îmbolnăvesc, probabilitatea de selectare a noi mutații este în continuare crescută și sperăm să nu se selecteze acele mutații care să combine contagiozitatea crescută cu agresivitatea, cu virulența”, a explicat Valeriu Gheorghiță, la B1TV.
Procentul mortalității este bun, dar procesul este unul dinamic
Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat că, până în acest moment, procentul mortalității înregistrat până în acest moment nu este îngrijorător, având în vedere agresivitatea cu care alți viruși au ucis un număr mult mai mare de oameni.
“Pentru că trebuie să înțelegem, dacă vorbim și ne uităm în urmă, ce s-a întâmplat la infecția cu SARS-CoV-1, aveam o mortalitate de 10% din numărul de cazuri confirmate. Dacă ne uităm la infecția cu MERS, care este tot un coronavirus, mortalitatea era de 30%.
În momentul de față vorbim de o mortalitate de sub 1%, ceea ce este foarte bine, însă este un proces dinamic. Extinderea la nivel populațional este foarte mare și tocmai acest pasaj repetat al virusului de la o persoană, la alta îi dă posibilitatea să selecteze, să se adapteze și să devină mult mai persistent în rândul populației”, a concluzionat medicul, potrivit sursei citate.