Valeriu Gheorghiţă, prima reacție după ce DNA a deschis un dosar penal privind achiziţia de vaccinuri anti-covid-19

de: Bișinicu Andreea
21 09. 2021

Coordonatorul campaniei de imunizare a populației împotriva coronavirusului Valeriu Gheorghiţă lămurește scandalul privind dosarul deschis de DNA în care există acuzațiile conform cărora dozele de vaccin anti-COVID ar fi fost procurate în mod necorespunzător.

Ce spune Valeriu Gheorghiță despre scandalul achiziționării dozelor de vaccin anti-COVID din România

Situație dificilă pentru Valeriu Gheorghiță. Președintele CNCAV a asigurat românii că vaccinurile anti-COVID-19 procurate pentru bunul demers al campaniei de imunizare a populației împotriva coronavirusluui sunt cumpărate respectând toate normele europene și supuse procedurilor elaborate și întocmite de Comisia Europeană.

Această declarație a venit după ce oficialii de la Direcția Națională Anticorupție au deschis un dosar penal acuzând anumite nereguli privind achiziționarea dozelor de vaccin anti-COVID-19.

Potrivit informațiilor apărute în presă, urmărirea penală se face pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

„Noi am recepţionat până în acest moment aproximativ 18,5 milioane de doze din cele patru tipuri de vaccin şi mai avem în stoc aproximativ 3,7 milioane de doze. Au fost administrate peste 9,95 milioane de doze, restul până la 14,7 milioane au fost fie donate, fie revândute.

Am văzut şi eu astăzi în spaţiul public acest tip de informaţie, dar nu ştiu, nu am date suplimentare. Modalitatea de achiziţie la nivelul tuturor ţărilor europene se supune aceleiaşi proceduri întocmită şi elaborată de Comisia Europeană”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Cine sunt românii care trebuie să facă a treia doză de vaccin anti-COVID

Valeriu Gheorghiță a explicat cine sunt persoanele care ar fi indicat să primească a treia doză de vaccin anti-COVID. Este vorba despre românii care au sistemul imunitar scăzut.

Sunt două recomandări total diferite pentru doza 3. Pe de o parte, este vorba despre o doză suplimentară care se administrează persoanelor imunodeprimate – aici intrând persoanele cu transplant, pacienții oncologici în tratament activ, alte imunodeficiențe, pacienții care sunt în evidență cu infecție HIV/SIDA, imunosenescență – adică vârstnicii, mai ales cei din centrele sociale.

De asemenea, persoanele peste 65-70 de ani, pacienții care fac tratamente cu medicamente ce scad foarte mult răspunsul imun – corticoizii în doză mare și cu durată prelungită sau terapiile biologice pentru bolile autoimune.

Toate acestea fac ca persoana respectivă, vaccinată cu schemă completă, să aibă o probabilitate mai mică să dezvolte un răspun imun protector și atunci ea va avea nevoie de o a treia doză, de o doză suplimentară, tocmai pentru a crește probabilitatea să dezvolte un răspuns imun protector la prima schemă.

Asta înseamnă că cei care se află în categoriile menționate vor primi trei doze de vaccin de la început: la zero, de pildă, la o lună și la două luni. De asemenea, cei care sunt în aceste categorii și au făcut o primă schemă de vaccinare cu două doze vor fi chemați, li se va recomanda să vină să-și facă și a treia doză pentru a consolida răspunsul imun.”, a declarat specialistul.