Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea din România. Ce a anunțat medicul

de: Bișinicu Andreea
06 02. 2022

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID a românilor, a vorbit despre rezultatele favorabile ale programului de imunizare al populației. Medicul militar susține că nu trebuie să ne comparăm cu statele vecine din Europa. La ce ar trebui să se raporteze, de fapt, autoritățile, în viziunea colonelului.

„O rată de vaccinare de peste 50% din populația adultă este un success pentru România!”

Recent, medicul militar Valeriu Gheorghiță a făcut o serie de declarații interesante privind campania de vaccinare națională anti-COVID, pe care specialistul o numește „un succes pentru România”.

Colonelul este de părere că statul român nu trebuie să se raporteze la numărul de persoane care s-au imunizat împotriva coronavirusului în celelalte țări europene, ci la rata de vaccinare din România, privind istoricul din 2009 și alte programe naționale de vaccinare ce au avut loc la noi în țară, în ultimii ani.

„Dacă ne raportăm la rata de vaccinare din țările vest europene, Portugalia sau Danemarca, este evident că suntem la o rată de vaccinare insuficientă.

Dacă ne raportam la rata de vaccinare din România, cu ceea ce se întâmplă ca program de vaccinare în România, cu ceea se s-a întâmplat cu vaccinarea HPV în 2009 și cu alte programe naționale de vaccinare, în acest moment, având o rată de vaccinare de peste 50% din populația adultă este un success pentru România.

Dar vorbim de compararea cu noi și nu cu alte țări. Altfel avem mult de recuperat din multe privințe, în tot ce privește sistemul medical, nu doar vaccinarea.”, a declarat Valeriu Gheorghiță, potrivit Mediafax.

Valeriu Gheorghiță, despre scurtarea perioadei de carantinare în cazul infectărilor cu Omicron

În contextul pandemic prezent, persoanele infectate pozitiv cu varianta Omicron sunt obligate să stea în izolare timp de 5 zile, față de alte variante mai periculoase, când cetățenii diagnosticați pozitiv cu coronavirus trebuiau să stea în carantină preț de 2 săptămâni. Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat motivele pentru care s-au luat noile măsuri.

„La varianta Omicron, persoanele care fac infecția în urma unei expuneri o fac în primele 5 zile, indiferent dacă sunt sau nu vaccinate. După un contact cu risc infecțios, o persoană se va infecta la 5 zile.

Sunt diferențe de evoluție a infecției cu SARS-CoV 2 la o persoană vaccinată, față de una nevaccinată și de susceptibilitate la infecție. O persoană vaccinată cu doza completă și doza booster are o susceptibilitate de 2 ori mai redusă să se infecteze.”, a completat medicul militar.

Peste 8 milioane de români s-au vaccinat cu schema completă de seruri anti-COVID, de la debutul campaniei naționale de vaccinare a populației și până astăzi, iar 2,4 milioane au făcut și doza booster. Cei mai mulți dintre români s-au vaccinat cu serul produs de Pfizer-BioNTech.