Valeriu Gheorghiță, despre măsurile pe care experții OMS vor să le introducă în România. Ce schimbări vor apărea

Valeriu Gheorghiță, despre măsurile pe care experții OMS vor să le introducă în România. Ce schimbări vor apărea
Medicul valeriu Gheorghiță

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a transmis recent primele concluzii trase în urma discuțiilor avute cu experții OMS. Din păcate, România se confruntă cu o criză sanitară extrem de mare, astfel că pandemia de Covid-19 pare să ne scape de sub control.

Ce au discutat reprezentanții din Sănătate cu experții OMS

Medicul Valeriu Gherghiță a rezumat discuția pe care a avut cu membrii OMS și a confirmat că în urma investigațiilor făcute de aceștia, s-a constatat că principal problemă a acestei situații catastrofale rămâne eșecul campaniei de vaccinare.

„În timp ce decesele bat record după record şi serviciul de ambulanţă nu mai face faţă solicitărilor, Organizația Mondială a Sănătății se implică în România pentru a rezolva criza sanitară și pentru impulsionarea campaniei de vaccinare anti-COVID.

Da, într-adevăr, în cursul acestei dimineţi am avut o întâlnire de aproximativ două ore cu reprezentanţi şi experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în problema vaccinării împotriva COVID-19, întâlnire la care au participat şi reprezentanţii Institutului de Sănătate Publică şi Ministerul Sănătăţii.

În principiu, în prima parte a dezbaterii au fost prezentate datele care ţin de situaţia epidemiologică extrem de complicată din România din acest moment şi evident date din perspectiva campaniei de vaccinare”, a explicat coordonatorul de vaccinare.

Medicul Valeriu Gheorghiță a subliniat motivul predominant pe care îl invocă cetățenii care nu se vaccinează, acesta fiind deseori frica față de reacțiile adverse ale serului.

“Din acest punct de vedere, am încercat împreună cu experţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii să identificăm, în baza datelor disponibile în România şi datele pe care dumnealor de deţineau despre România. Cea mai frecventă invocare a refuzului sau a ezitării pentru vaccinare rămâne teama de reacţii adverse şi de atunci, din această perspectivă este nevoie de o comunicare mult mai aplicată pe segmente populaţionale de grupe populaţionale, pentru că priorităţile sunt diferite de la o grupă de vârstă la alta”, a adăugat medicul.

Cum se va schimba abordarea campaniei de vaccinare după venirea reprezentantului OMS

Pe lângă decizia de a comunica diferit în funcție de segmentele poplaționale, medicul Valeriu Gheorghiță a explicat că în această nouă campanie de vaccinare vor fi mult mai implicați medicii, care vor recomanda cu mai multă atenție beneficiile vaccinării.

În plus, potrivit medicului, experții OMS și-au oferit susținerea cu toate materialele de promovare pe care le au la dispoziție, inclusiv cu traducerea lor.

“De asemenea, ce este foarte important este să implicăm mai mult corpul medical şi personalul medical în ceea ce priveşte promovarea beneficiilor vaccinării. A fost apreciat faptul că personalul medical este vaccinat într-o proporţie ridicată, însă s-a transmis această necesitate de a recomanda şi vaccinarea.

Nu este suficient să ne vaccinăm noi dacă nu şi recomandăm acest lucru celor din jur, mai ales când vorbim de personal medical. Pentru acest lucru, dumnealor şi-au arătat disponibilitatea de a susţine toată campania de comunicare prin materialele suport, atât materialele video cât şi materiale deja elaborate, care vor fi traduse în limba română şi pot fi puse la dispoziţia noastră”, a mai adăugat medicul.

Ce perioadă va sta expertul OMS în țara noastră

Așa cum a a transmis și Alexandru Rafila, Valeriu Gheorghiță a confirmat că șederea reprezentantului OMS în România se va întinde pe o perioadă de două luni, timp în care va monitoriza atent implicarea autorităților cu privire la controlul acestui val.

„Într-adevăr, un reprezentant al OMS a ajuns astăzi în România. Probabil că în jur de două luni, aşa cum spunea şi profesorul Rafila, va rămâne, rolul fiind acela de monitorizare pe de-o parte a măsurilor impuse de autorităţi, de a ţine legătura între autorităţile din România şi reprezentanţii Biroului Regional European al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, de a identifica nevoile şi ulterior, eventual de a completa resursele de care avem nevoie, resurse materiale umane şi tot ce va fi identificat în perioada următoare şi cu siguranţă vorbim şi de zona de expertiză pe această situaţie de urgenţă în condiţii de pandemie”, a explicat Valeriu Gheorghiță, în cadrul emisiunii „În faţa naţiunii” de la Antena 3.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI