Valeriu Gheorghiță, cele mai importante informații despre certificatul digital Covid. Ce trebuie să știe fiecare român

Valeriu Gheorghiță, cele mai importante informații despre certificatul digital Covid. Ce trebuie să știe fiecare român
Valeriu Gheorghiță, anunț important despre certificatul de vaccinare Covid

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 a oferit informații extrm de utile referitoare la obținerea certificatului digital Covid și la cel mai oportun moment de a-l solicita. Începând de astăzi, fiecare cetețean care s-a vaccinat, a trecut oficial prin boală sau are un test negativ va putea intra în posesia documentului.

Singurul loc de unde putem descărca sigur certificatul digital Covid

Medicul Valeriu Gheorghiță le-a reamintit cetățenilor, în cursul serii de miercuri, care este singurul loc de unde își pot descărca certificatul. Potrivit acestuia, documentul poate fi descărcat de pe platoforma online certificat-covid.gov.ro, acolo unde persoanele eligibile vor fi obligate să introducă o adresă de e-mail.

Certificatul digital a fost conceput pentru a ușura călătoriile care se vor face în țările din UE, astfel că la trecerea dintr-o țară în alta va fi nevoie de scanarea codului QR, cu ajutorul căruia, autoritățile vor aveea acces la informațiile necesare în contextul pandemiei de coronavirus (vaccinat, trecut prin boală, test Covid-19 negativ).

Coordonatorul campaniei de vaccinare a trasmis că, pentru a fi siguri că vom putea călători fără probleme, este nevoie să avem în calcul câteva aspect importante. Printre acestea, se numără și solicitarea documentului cu un anumit număr de zile înainte de călătorie, interval care depinde de tipul de dovadă pe care o dorim.

„Important este să avem câteva aspecte de luat în calcul. Pentru trecerea prin boală, pentru certificatul de vindecare şi certificatul de vaccinare, este important să facem această interogare a bazei de date şi această solicitare cu cel puţin 5 zile înainte de data călătoriei, de data la care îl folosim.

Pentru teste ar trebui să solicităm cu cel puţin 48 de ore înainte, pentru situaţia în care facem un test PCR, sau cu cel puţin 12 ore înainte, pentru situaţia în care facem un test antigen”, a declarat Valeriu Gheorghiţă la Observatorul de Noapte.

Valabilitatea certificatului digital

Valeriu Gheorghiță a explicat că cea mai mare valabilitate o are certificatul digital Covid care atestă vaccinarea pacienților. În ceea ce privește dovada trecerii prin boală, valabilitatea este de 180 de zile, calculându-se de la data primului test pozitiv. Cu privire la efectuarea testelor Covid, acestea au valabilitate 24 de ore, respectiv 72 de ore, în funcție de testul efectuat.

„Valabilitatea certificatului este de circa 1 an de zile pentru certificatul verde digital de vaccinare, practic până pe 30 iunie 2022, este valabil 180 de zile pentru certificatul verde digital de vindecare, de trecere prin boală și se calculează de la data primului test pozitiv și este valabil, în cazul certifcatului de testare, 24 de ore pentru testul antigen sau 72 de ore pentru testul de tip PCR”, a explicat Valeriu Gheorghiţă, care a precizat că trebuie să avem deja rezultatul testului în momentul în care facem solicitarea.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI