10 feb. 2021 | 07:37

Valeriu Gheorghiță, avertisment pentru românii care se vaccinează anti-Covid-19. Ce trebuie să facă pentru a evita reacțiile adverse apărute după rapel

Știri generale
Valeriu Gheorghiță, avertisment pentru românii care se vaccinează anti-Covid-19. Ce trebuie să facă pentru a evita reacțiile adverse apărute după rapel
Reacții adverse după rapel

Coordonatorul campaniei de vaccinare a vorbit ieri despre posibilele reacții pe care cetățenii le pot întâmpina după administrarea celei de-a doua doze de vaccin. Pentru a evita orice pericol, Valeriu Gheorgiță le transmite românilor ce trebuie să facă în aceste situații.

De ce apar reacții adverse la cea de-a doua doză

Semnalul de alarmă a fost tras după ce mai multe persoane au acuzat stări neobișnuite după administrarea dozei de rapel. Potrivit specialiștilor, aceste reacții sunt comune, organismul reacționând deja în urma primei doze efectuate, pe semne că acesta a primit o parte din anticorpi.

Medicul Valeriu Gheorghiță atrage atenția asupra tratamentelor pe care diferite persoane le iau cu scopul de a preveni posibile reacții adverse. Cel mai recomandat mod prin care pacienții pot evita dezvoltarea unor reacții mai grave este acela de a folosi tratament antitermic, doar dacă situația o impune.

„Cred că e un element important pe care trebuie să-l lămurim, anume că după doza de rapel este deja cunoscut faptul că organismul e mai reactogen. Asta deoarece, după prima doză, apare activarea răspunsului imun și când persoana primește a doua doză, ea având deja un nivel al anticorpilor preformați, organismul va identifica această proteină care apare după vaccin și va tinde să dezvolte o reacție imunologică, lucru care se traduce printr-o frecvență mai mare a modificărilor la nivel local și general.

Dar sunt reacții adverse comune, anticipate, cunoscute și regăsite în rezumatul caracteristicilor produsului. Fenomenele se găsesc la toate vaccinurile care se administrează cu rapel. Asta înseamnă că vaccinul își face efectul.

Despre modalitatea de comportament a persoanelor pentru a atenua acest tip de reacții adverse, nu recomandăm prevenirea acestora prin a urma anumite tipuri de tratamente. Dacă persoana are disconfort local, febră, se poate recomanda tratament antitermic, antiinflamator sau antialgic, dar nu trebuie să facem un obicei din a lua tratament preventiv pentru a calma anumite tipuri de reacții adverse”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Monica Pop ceartă autoritățile pentru lipsa de comunicare

După mediatizarea cazului jurnalistului Ion Cristoiu, care s-a simțit foarte rău după cea de-a doua doză de vaccin, medicul oftalmolog Monica Pop a reacționat exploziv. Aceasta se arată extrem de dezamăgită de modul în care autoritățile au promovat vaccinul, fără a oferi prea multe informații despre reacțiile adverse care pot apărea și despre cum trebuie abordate.

„Cum să știe lumea, dacă s-a spus pe toate televizoarele că e un vaccin sigur? Cuvântul acesta nici nu trebuie să există în medicină. Nu există cuvântul acesta! Trebuiau să spună de la început că sunt și efecte adverse, că unele sunt foarte severe, că sunt puține acelea severe, dar sunt.

Iar când eu am spus că nu știi ce te poate aștepta după un timp, pentru că nu sunt studii în sensul acesta, știți bine ce s-a întâmplat. Și, mai mult decât atât, înțeleg că acest vaccin de la AstraZeneca este contraindicat persoanelor peste 55 de ani, pentru că nu s-au făcut studii.

Păi dacă nu s-au făcut studii, nu putem să fim sceptici? Nu e normal să știm și să fim informați? Și foarte bine spune domnul Cristoiu, aceasta a fost o campanie de dezinformare, nu una de informare”, a spus medicul Monica Pop.

Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Arpad Paszkany s-a afișat cu noua iubită, cu 24 de ani mai tânără, iar acum s-a aflat totul: femeia a rupt tăcerea
Digisport.ro
Istoria neștiută a Gării de Nord din București. De ce a vrut Ceaușescu să o dărâme
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu Guda
EVZ.ro
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
Spynews
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Capital.ro
Orașul din România unde nu există ambuteiaje. Titi Aur explică motivul pentru care se circulă extraordinar de bine
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
România, OBLIGATĂ să mărească taxele și impozitele. Ce biruri li se mai pun românilor
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro