Valeriu Gheorghiță, avertisment pentru românii care se vaccinează anti-Covid-19. Ce trebuie să facă pentru a evita reacțiile adverse apărute după rapel

de: Rosu Ioana
10 02. 2021

Coordonatorul campaniei de vaccinare a vorbit ieri despre posibilele reacții pe care cetățenii le pot întâmpina după administrarea celei de-a doua doze de vaccin. Pentru a evita orice pericol, Valeriu Gheorgiță le transmite românilor ce trebuie să facă în aceste situații.

De ce apar reacții adverse la cea de-a doua doză

Semnalul de alarmă a fost tras după ce mai multe persoane au acuzat stări neobișnuite după administrarea dozei de rapel. Potrivit specialiștilor, aceste reacții sunt comune, organismul reacționând deja în urma primei doze efectuate, pe semne că acesta a primit o parte din anticorpi.

Medicul Valeriu Gheorghiță atrage atenția asupra tratamentelor pe care diferite persoane le iau cu scopul de a preveni posibile reacții adverse. Cel mai recomandat mod prin care pacienții pot evita dezvoltarea unor reacții mai grave este acela de a folosi tratament antitermic, doar dacă situația o impune.

„Cred că e un element important pe care trebuie să-l lămurim, anume că după doza de rapel este deja cunoscut faptul că organismul e mai reactogen. Asta deoarece, după prima doză, apare activarea răspunsului imun și când persoana primește a doua doză, ea având deja un nivel al anticorpilor preformați, organismul va identifica această proteină care apare după vaccin și va tinde să dezvolte o reacție imunologică, lucru care se traduce printr-o frecvență mai mare a modificărilor la nivel local și general.

Dar sunt reacții adverse comune, anticipate, cunoscute și regăsite în rezumatul caracteristicilor produsului. Fenomenele se găsesc la toate vaccinurile care se administrează cu rapel. Asta înseamnă că vaccinul își face efectul.

Despre modalitatea de comportament a persoanelor pentru a atenua acest tip de reacții adverse, nu recomandăm prevenirea acestora prin a urma anumite tipuri de tratamente. Dacă persoana are disconfort local, febră, se poate recomanda tratament antitermic, antiinflamator sau antialgic, dar nu trebuie să facem un obicei din a lua tratament preventiv pentru a calma anumite tipuri de reacții adverse”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Monica Pop ceartă autoritățile pentru lipsa de comunicare

După mediatizarea cazului jurnalistului Ion Cristoiu, care s-a simțit foarte rău după cea de-a doua doză de vaccin, medicul oftalmolog Monica Pop a reacționat exploziv. Aceasta se arată extrem de dezamăgită de modul în care autoritățile au promovat vaccinul, fără a oferi prea multe informații despre reacțiile adverse care pot apărea și despre cum trebuie abordate.

„Cum să știe lumea, dacă s-a spus pe toate televizoarele că e un vaccin sigur? Cuvântul acesta nici nu trebuie să există în medicină. Nu există cuvântul acesta! Trebuiau să spună de la început că sunt și efecte adverse, că unele sunt foarte severe, că sunt puține acelea severe, dar sunt.

Iar când eu am spus că nu știi ce te poate aștepta după un timp, pentru că nu sunt studii în sensul acesta, știți bine ce s-a întâmplat. Și, mai mult decât atât, înțeleg că acest vaccin de la AstraZeneca este contraindicat persoanelor peste 55 de ani, pentru că nu s-au făcut studii.

Păi dacă nu s-au făcut studii, nu putem să fim sceptici? Nu e normal să știm și să fim informați? Și foarte bine spune domnul Cristoiu, aceasta a fost o campanie de dezinformare, nu una de informare”, a spus medicul Monica Pop.