Valeriu Gheorghiță, avertisment înfricoșător după începerea școlilor: „Este clar insuficient”
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a vorbit luni seară despre situația vaccinării anti-Covid-19 în rândul copiilor și tinerilor, subliniind faptul că procentul celor imunizați este mic, fiind nevoie de o implicare mai mare pentru a evita transmiterea comunitară. De asemenea, specialistul le recomandă părinților și bunicilor să se vaccineze, pentru a evita dezvoltarea formelor grave și a spitalizării, odată cu începerea școlii.
Câți elevi s-au vaccinat în ultimele zile
Potrivit medicului, 25% dintre persoanele vaccinate în ultimele zile sunt reprezentate de copii cu vârste între 12-19 ani, în timp ce 55% sunt reprezentați de tinerii cu vârste între 12-15 ani, lucru îmbucurător pentru autorități cu privire la implicarea părinților pentru a evita transmiterea comunitară a noului coronavirus.
Pe de altă parte, Valeriu Gheorghiță trage un semnal de alarmă cu privire la numărul insuficient de tineri vaccinați raportat la numărul celor din Occident.
„M-am uitat pe ultimele 30 de zile la persoanele vaccinate cu prima doză de Pfizer. Sunt vaccinați 69.000 de oameni cu prima doză în ultimele 30 de zile, aproape 25% dintre aceștia sunt copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 19 ani, 55% din acest grup de 12-19 ani fiind copii între 12 și 15 ani.
Am observat o creștere progresivă a tinerilor și a copiilor care se vaccinează în această perioadă, chiar comparativ cu adulții care au ales să se vaccineze cu Pfizer. Noi trebuie să ne raportăm la tipul de vaccin care este recomandat acestei grupe de vârstă, de la 12 până la 18 ani. Știm că avem două vaccinuri autorizate Pfizer și Moderna. Însă este clar insuficient. Dacă ne uităm la țările din vestul Europei, unde peste 50% din copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani au primit cel puțin o doză de vaccin, este clar că este insuficient în momentul de față”, a explicat medicul, la Digi24.
Copiii cu cormobidități, în pericol
În cadrul aceleiași intervenții, cunoscutul medic a reamintit că vaccinul anti-Covid-19 este o măsură sigură pentru a-i proteja pe toți cei care se confruntă cu diverse probleme de sănătate, din această categorie fiind inclusiv copii. Cu privire la părinții și bunicii care locuiesc împreună cu tineri care se află pe băncile școlii, acesta le recomandă tuturor să se vaccineze, evitând infectarea și dezvoltarea unor forme grave.
“Sigur că vaccinarea în cazul tinerilor, în cazul celor mici, nu este neapărat soluția infailibilă care blochează transmiterea și care reduce la zero riscul de infecție, însă este modalitatea prin care noi pregătim răspunsul imun al copilului, încât atunci când intră în contact cu virusul să fie deja pregătit, și în cazul în care face această infecție, să facă o formă ușoară, pentru că totuși avem copii care sunt în evidență cu afecțiuni cronice, și cea mai mare problemă în momentul de față este obezitatea care se asociază cu un risc crescut de boală severă.
De asemenea, vorbim de diabet, de bolile pulmonare, bolile cardiovasculare, neurologice, bolile renale, toate sunt inclusiv prezente la copii. Și aici, recomandarea este foarte clară, ca cei vulnerabili din această grupă de vârstă să se vaccineze.
De asemenea, părinții, bunicii cu boli cronice care stau la aceeași adresă, trebuie să se vaccineze, pentru că în felul acesta protejăm apariția cazurilor secundare și a formelor severe”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.