Valeriu Gheorghiță, avertisment dur pentru medicii care nu recomandă vaccinarea anti-Covid-19. Cum ar putea fi pedepsiți
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a atras atenția medicilor care nu recomandă vaccinarea anti-Covid-19, privind riscurile la care îi expun atât pe pacienți, cât și pe ei înșiși.
“Trebuie să răspundă pentru asta”
Rata de vaccinare în țara noastră este în continuare mică, astfel că, în acest ritm, până la finalul anului, nu se va atinge imunitatea colectivă de 70%. Pornind de la această realitate tristă, medicul Valeriu Gheorghiță trage un semnal de alarmă cu privire la lipsa de implicare a unor medici, care aleg să nu le recomande persoanelor să se vaccineze anti-Covid-19, chiar dacă acestea au probleme de sănătate care le-ar putea pune viața în pericol în prezența noului coronavirus.
Din acest motiv, Valeriu Gheorghiță susține că acești medici ar trebui să răspundă legal pentru alegerea lor, în cazul în care acei pacienți sfătuiți să nu se vaccineze pățesc ceva.
„Medicul trebuie să-şi asume că a recomandat unei persoane să nu se vaccineze şi trebuie să răspundă pentru asta. E aceeaşi situaţie ca atunci când un chirurg recomandă unui pacient să nu se opereze, iar pacientul respectiv păţeşte ceva. Medicul trebuie să răspundă pentru decizia pe care a luat-o” a declarat Valeriu Gheorghiţă, în cadrul unei dezbateri organizate de HotNews.ro.
Medicul Valeriu Gheorhiță consideră că aceste sfaturi reticente la vaccinare ar putea veni, mai degrabă, din lipsa informațiilor, decât din rea intenție. Tocmai de aceea, coordonatoul campaniei de vaccinare îi sfătuiește pe medicii care nu dețin toate informațiile necesare despre reacția vaccinului la anumite probleme de sănătate, să își consulte colegii specialiștii care îi poate îndruma către cea mai bună soluție.
“E greu de spus care e cea mai bună variantă. Nu vreau să plec de la reaua credință. E vorba de specialități. Un medic când nu știe ceva atunci poate să întrebe un coleg. Când ai senzația că le știi pe toate, înseamnă că n-ai mai citit de mult timp”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.
Rata de vaccinare mică în rândul persoanelor vulnerabile
Medicul a reamintit despre puterea de influențare pe care o au preoții, de multe ori aceștia reușind să inducă cetățenii în eroare prin dezinformare.
Cu privire la rata de vacinare în rândul persoanelor vulnerabile, medicul Valeriu Gheorghiță susține că există două categorii. Una dintre ele, cea a persoanelor cu vârsta între 50-70 de ani, a atins o rată de vaccinare de 50%, în timp ce grupa persoanelor de peste 80 de ani a atins o rată de 25%, un procent insuficient pentru a combate virusul.
„Eu mi-aș dori să depășim 50%, dar cel mai important este să avem o rată crescută de vaccinare în rândul populației vulnerabile – persoanele de peste 65 de ani, pacienții cu boli cronice sau cei din centre sociale și din centrele de dializă.
Focusul cel mai important este pe populația vulnerabilă. Pentru grupa de vârstă 50 până la 70 de ani, rata de vaccinare este de peste 50%. Nu stăm bine deloc la vaccinarea persoanelor cu vârsta de peste 80 de ani, unde rata de vaccinare este de 25%, deci mult redusă. O persoană din 4 este vaccinată la această grupă de vârstă”.