Valeriu Gheorghiță, avertisment dur cu privire la creșterea infectărilor cu tulpina Delta: „Este cât se poate de clar”
Coordonatorul campaniei de vaccinare atrage atenția asupra transmiterii comunitare a tulpinii Delta pe teritoriul României, astfel că 89% dintre infectări au ieșit pozitive cu această tulpină. Pentru a ține în frâu valul patru, Valeriu Gheorghiță face apel la cetățeni.
Tulpina Delta, responsabilă pentru cea mai mare parte a cazurilor
În ciuda faptului că 89% dintre secvențierile efectuate au ieșit pozitive cu noua variantă Delta, președintele CNCAV susține că vaccinarea obligatorie nu este avută în calcul în acest moment. Cu toate acestea, Valeriu Gheroghiță atrage atenția cu privire la situația tensionată care va urma în perioada imediat următoare, atunci când cazurile vor crește, iar datele științifice arată clar ce va urma
„Din păcate vedem o creștere a numărului de cazuri în aceste săptămâni și situația care se prefigurează pentru următoarea perioadă nu este una bună, mai ales că varianta Delta are tendința de a deveni dominantă pe teritoriul României. Practic, în săptămâna 30 (26 iulie – 1 august, n.r.), din numărul total al testelor de secvențiere efectuate, peste 89% au ieșit pozitive pentru varianta Delta.
Ori, când vorbim de o pondere atât de mare a cazurilor generată de varianta Delta, acest lucru este – aș putea spune – cât se poate de important și cred că trebuie să ținem cont în primul rând de datele științifice”, a declarat Valeriu Gheorghiță, miercuri, la Digi24.
Pentru a fi protejați, Valeriu Gherghiță susține că singura metodă cu adevărat eficientă este vaccinarea, ferindu-i pe cei imunizați de deces, spitalizare sau dezvoltarea unor forme mai grave.
„Indiferent de schema de vaccinare de care vorbim, eficiența se păstrează la fel, peste 90% pentru prevenirea riscului de spitalizare, pentru prevenirea riscului de deces și a formelor grave de îmbolnăvire”, a adăugat acesta.
Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea obligatorie
Medicul Valeriu Gheroghiță nu privește cu ochi buni situația actuală din România, astfel că rata de vaccinare din acest moment nu asigură o protecție împotriva tulpinii Delta.
Potrivit specialistului, toate persoanele nevaccinate vor fi în pericol de infectare, iar gravitatea cazurilor depinde de la om la om. În plus, acesta a dat asigurări cu privire la o evoluție nefericită a transmiterii comunitare a virusului, în perioada următoare.
„Dacă ritmul de vaccinare și intenția de vaccinare a oamenilor nu se schimbă, sigur că vom deconta până la urmă cu toții această rată destul de redusă de acoperire vacinală.
Pentru că indiferent dacă vorbim de o imunitate colectivă de 45-50% prin boală și prin vaccinare, ea nu este suficientă să reducă semnificativ consecințele îmbolnăvirilor cu varianta Delta.
Este cât se poate de clar că avem o creștere a numărului de cazuri și nu avem niciun motiv să credem că în perioadă următoare lucrurile se vor liniști”, a avertizat medicul.
Cu privire la vaccinarea obligatorie, Valeriu Gheroghiță susține că nu a fost luată în calcul această ipoteză.
„Nu s-a discutat acest lucru. (…) Fiecare țară este suverană când face propria politică de vaccinare, dar în România (…) nueste cazul de a se discuta a acest moment de vaccinarea obligatorie”, a concluzionat medicul.